Suđenje

Branislav Gavrilović: Zbog bolesti optuženog odgođeno ročište za izjašnjenje o krivici

16. Decembra 2021.13:40
Branislav Gavrilović zvani Brne, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine, nije se pojavio na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se trebao izjasniti o krivici.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Mira Smajlović je rekla kako nema povratnicu da je optuženom dostavljena optužnica.

Njegov branilac Miodrag Stojanović je rekao da je stupio u kontakt sa optuženim preko njegovog advokata u Republici Srbiji, gdje se Gavrilović nalazi, te da mu je on kazao “da je spreman da dođe na sud, ali da u ovoj fazi postupka nije u situaciji da dođe zbog zdravstvenih razloga”.

“Dobio sam medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je bio hitno hospitaliziran na Dedinju. On je 29. oktobra dobio uputnicu za operativni zahvat. Molim da se ročište odgodi iza 21. januara, kada mora otići i obaviti intervenciju”, rekao je Stojanović i priložio medicinsku dokumentaciju uz, kako je kazao, opravdanje optuženog da nije mogao pristupiti ročištu.

Sud BiH djelimično je potvrdio optužnicu koja Gavrilovića tereti da je na području općina Hadžići i Ilidža u decembru 1992. i julu 1993. godine, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici” u sastavu 1. igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s njemu podređenim pripadnicima navedene formacije, počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema Tužilaštvu, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, lično i direktno učestvovao u zlostavljanju zarobljenika.

Sutkinja Mira Smajlović je rekla kako se ročište za izjašnjenje o krivnji odgađa na neodređeno vrijeme.

 

Jasmin Begić