Vijest

Tužiteljici iz Sarajeva potvrđena sankcija javne opomene

31. Jula 2024.12:03
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je drugostepenu odluku kojom je Emeli Tahmaz-Bukvić, tužiteljici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, izrečena javna opomena zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Vijeće je odbilo kao neosnovanu žalbu Ureda disciplinskog tužioca i potvrdilo odluku Drugostepene disciplinske komisije.

U svojoj odluci Vijeće smatra da je izrečena disciplinska mjera “javna opomena” adekvatna i primjerena prirodi i težini počinjenog disciplinskog prekršaja, njegovim posljedicama, okolnostima izvršenja i utvrđenom stepenu odgovornosti Tahmaz-Bukvić. U odluci se dalje navodi da će se javnom opomenom ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcionisanja.

Detektor je ranije izvijestio da je Drugostepena disciplinska komisija sankcionisala Tahmaz-Bukvić javnom opomenom, te preinačila raniju odluku kojom joj je bila izrečena disciplinska mjera smanjenja plate za 15 posto u periodu od pola godine.

Tužiteljica Tahmaz-Bukvić je, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, proglašena odgovornom zato što je zaključala kancelariju u kojoj se nalazio daktilograf, koji je njoj raspoređen u rad, te mu se obratila riječima: “Svašta će se sada desiti.”

Zatim je držala kancelariju zaključanom narednih nekoliko sati, što je kod daktilografa izazvalo osjećaj nesigurnosti i nelagode, s obzirom da mu se tužena ranije obraćala riječima: “Nećeš ti više izlaziti dok ja ne izađem”, “Moram ja vidjeti gdje ćeš to ti”, nakon čega ga je pratila do prijemne kancelarije, navodi se u odluci Drugostepene komisije u koju su novinari Detektora imali uvid.

Proglašena je odgovornom da se, u kancelariji šefa daktilobiroa, obratila jednoj od uposlenica i izjavila: “Poslala si mi špijuna, ovo je zločinačka organizacija”, a pri izlasku iz te kancelarije dodala: “Ovo je zločinačka organizacija, ovdje treba baciti bombu.”

Tahmaz-Bukvić je proglašena odgovornom i da je u email komunikaciji sa sekretarom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva jednu od daktilografkinja nazvala pogrdnim imenom te da je dočekala ispred svoje kancelarije s drvenom šipkom u ruci i riječima: “Upravo sam krenula da te tražim.”

Prvostepena disciplinska komisija joj je, nakon provedenog disciplinskog postupka, izrekla sankcije “javna opomena” i “smanjenje plate za 15 posto na period od šest mjeseci”, a Tahmaz-Bukvić je izjavila žalbu, koja je djelimično uvažena, da bi potom žalbu VSTV-u uputio Ured disciplinskog tužioca, koja je u konačnici odbijena.

Ova odluka VSTV-a objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na Tahmaz-Bukvić.

Lamija Grebo