Suđenje

Miljanović i ostali: Boravak jedinice sa Sokoca u MUP-u u Bijeljini

29. Jula 2024.16:33
Na suđenju za zločine na području Bijeljine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o boravku jedinice sa Sokoca u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u Bijeljini i njenim aktivnostima.

Bijeljina. Foto: BIRN BiH

Dragoslav Marković kazao je da je od juna 1992. bio u jedinici osnovanoj u Sokocu, čiji je komandant bio Duško Malović, a njegov zamjenik Boban Kezunović. Rekao je da je ubrzo bio ranjen.

“Jedinica je tad bila na Jahorini, onda odlaze u Bijeljinu”, kazao je svjedok.

Dodao je da je i on došao u Bijeljinu u septembru ili oktobru, te da je nakon desetak dana primljen u Upravu kriminalističke policije. Pripadnici Malovićeve jedinice, kako je rekao, bili su u zgradi MUP-a.

“Oni su vježbali u sali, držali su policijski čas. U tom periodu zadatak jedinice je bio pratnja ministara… Čuo sam da su regularna jedinica pod MUP-om”, kazao je Marković.

Naveo je da poznaje Jovicu Petrovića iz jedinice i da je bio dobar momak i sportista. Kazao je da ga je viđao sa Malovićem. Na pitanja Odbrane, potvrdio je da ih je vidio nekoliko puta zajedno u kafiću. Svjedok je rekao da je znao i momka iz Bijeljine po nadimku Dizna, koji se družio s Petrovićem.

Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću zvanom Dizna, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, nekadašnjim rukovodiocima i pripadnicima policijskih snaga iz Bijeljine i Sokoca, na teret se stavljaju odvođenja i ubistva 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš u noći s 24. na 25. septembar 1992. godine. Samardžija je optužen i da je na obali Drine iz neposredne blizine pucao u trojicu muškaraca koje je policija privela 11. septembra 1992.

Željko Maričić kazao je da je u oktobru 1992. otišao sa Sokoca u Bijeljinu, jer ga je zvao Malović da se pridruži njegovoj jedinici. Rekao je da su u jedinici imali plave i zelene te crno-bijele uniforme.

“Poslovi su bili održavanje policijskog sata, uspostavljanje javnog reda i mira i pratnja ministra”, naveo je svjedok.

Goran Cvijetić je izjavio da je bio u Malovićevoj jedinici i da su u maju bili na Jahorini, gdje je on bio instruktor za fizičke pripreme. Kazao je da su poslije otišli u Bijeljinu u MUP.

Svjedok je rekao da ih je u jedinici bilo 20-ak i da su se družili. Naveo je da su im zadaci bili održavanje policijskog časa, noćne dežure i pratnja ministra. Kazao je da se polovinom septembra vratio na Sokolac i napustio jedinicu.

Sva trojica svjedoka su rekla da o ubistvima obuhvaćenim optužnicom nemaju konkretnih saznanja, te da su o tome čuli iz medija.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. avgust ukoliko ne bude štrajka advokata.

Marija Taušan