Suđenje

Vujović Ratko i ostali: Posmrtni ostaci brata pronađeni u Šekovićima

26. Jula 2024.12:45
U nastavku suđenja optuženima za genocid u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da su posmrtni ostaci njenog brata pronađeni u Šekovićima.
Optuženi i branioci u predmetu “Vujović Ratko i ostali”. Foto: BIRN BiH

Alija Alić kazala je da je živjela kod brata Edina Džanića kada je napadnuta Srebrenica, te je rečeno da muškarci idu preko šume a žene i djeca u Potočare.

“Brat me zagrlio. ‘Seko, pazi mi djecu'“, prisjetila se svjedokinja rastanka s bratom koji je otišao preko šume.

Ona je rekla da je s njegovom ženom i djecom otišla u Potočare, gdje je bila masa naroda. Navela je da je vidjela kako srpska vojska odvodi muškarce, a ona je sa ženama otišla autobusom prema Kladnju.

Alić je kazala da je u Dubravama čula za ubistva, a kasnije su posmrtni ostaci njenog brata pronađeni u Šekovićima te je bila na identifikaciji u Tuzli.

“Mi smo čuli da je on strijeljan… Tri rupe na košulji“, navela je svjedokinja.

Ona je kazala da je i njen suprug Mujo Alić ubijen u, kako je čula, Bratuncu.

Na pitanja Odbrana, potvrdila je da su njen brat i suprug bili u vojsci. Kazala je da – dok je bila u Potočarima i autobusu – nije maltretirana.

Alić je svjedočila na suđenju Ratku Vujoviću, Ljubomiru Vlačiću, Vitomiru Pepiću, Milovanu Ognjenoviću, Goranu Viškoviću, Željku Dupljaninu i Vlastimiru Golijanu, optuženima za pomaganje u genocidu.

Optužnica protiv njih obuhvata pogubljenja zarobljenika nakon napada na Srebrenicu 11. jula na lokacijama na području Bišine u Šekovićima, gdje je 19. jula ubijeno 20, a 23. jula 39 muškaraca, kao i kod Piskavice u Vlasenici, gdje je u drugoj polovini jula ubijeno pet muškaraca i jedna žena.

Svjedok Pero Vasilić kazao je da je čuo za ubistvo bošnjačkih zarobljenika kod stijene na Bišini. Vasilić je kazao da je bio pripadnik Vojne policije, čiji je komandir bio Milovan Ognjenović.

On je ispričao da je bio na terenu u Žepi i kako je, kad se vratio, razgovarao s jednim čovjekom iz Interventnog voda.

“Ja sam bio načuo da su gore pobijeni neki muslimanski zarobljenici kod stijene na Bišini… On je meni rekao: ‘Ma šuti, došlo odozgo'“, naveo je Vasilić.

On je kazao da su u vojnom pritvoru u “Lovcu“ bila i dva zarobljenika koje su zvali Simo i Đuro. Oni su, kako je rekao, odvedeni u “Sušicu” u Vlasenici.

Suđenje se nastavlja 16. avgusta.

Marija Taušan