Suđenje

Obradović i ostali: Roditelji i braća ubijeni u Novoseocima

25. Jula 2024.15:43
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju za zločine na Sokocu ispričala kako je čula da su tijela ubijenih iz Novoseoca pronađena u Ivan Polju, gdje je napravljena deponija smeća.
Dragomir Obradović (u košulji) pred Sudom Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Behrija Oruč rekla je da je prije rata živjela na Ilidži, ali je povremeno s djecom dolazila u Novoseoce gdje je roditeljima i braći pomagala u poljoprivrednim poslovima, a u septembru 1992. je otišla za Sarajevo.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Ivana Matešića kako je saznala za ubistva civila, kazala je da je prve informacije dobila preko Radija Romanija, koji je izvijestio da su “uspješno savladani diverzanti u Novoseocima“. Poslije je, kako kaže, čula priče da su žene i djeca izvedeni iz sela.

Svjedokinja je rekla da su u Novoseocima ubijeni njeni otac i majka, dvojica braće i nekoliko članova šire porodice, među kojima je i jedan 15-godišnjak. Za smrt majke Devle, kako je rekla, saznala je od svoje snahe Zehre. Ispričala je da im je komšija srpske nacionalnosti rekao da su tijela ubijenih na Ivan Polju ispod deponije smeća, a da su ubijeni na livadi u Novoseocima.

“Pijesak su bacali na njih, šljunak. Pa su džamiju minirali i taj materijal bacili na njih, pa onda gdje god je bilo smeće – Sokolac, Han-Pijesak – tu su dovlačili. Smetljište su napravili“, rekla je svjedokinja.

Ispričala je da je njen otac prije rata imao farmu krava, više od stotinu ovaca, pčele, traktor i svu prateću opremu, kao i pištolj koji mu je oduzet. Rekla je da su je iz policije Sokolac prije godinu dana zvali da preuzme očev pištolj.

Iskaz je dala i supruga Behrijinog brata, Zehra Karić, koja se 22. septembra zadesila u Novoseocima s mužem, djecom i ostatkom porodice, te se prisjetila da im je njen svekar rekao da je selo opkoljeno i da moraju ostaviti kuće otključane, a oni otići na jednu livadu.

“Vidjela sam vojsku i kamione, ispitivanje je bilo“, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da je njena svekrva Devla otišla tražiti svekra i ubrzo je čula pucnjeve, nakon čega je saznala da je ubijena.

Ispričala je da je ubrzo došao autobus u koji su ušli žene, djeca, jedan stariji i jedan nepokretan muškarac, a u selu su ostala 44 muškarca. Autobus je pratilo, prema njenom sjećanju, policijsko auto, i dovezli su ih do Hreše.

Rekla je da su posmrtni ostaci ubijenih pronađeni u Ivan Polju, a ona je prepoznala muža po satu i džemperu.

Na pitanje Obradovićeve Odbrane, da li je vidjela policajce, svjedokinja je rekla da se ne sjeća.

Za zločin u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Vahida Karić ispričala je da je njen suprug Sead ubijen u Noveseocima. Prisjetila se da im je rečeno da je selo opkoljeno i da mještani moraju doći na livadu Metaljka.

“Nosila sam svoju bebu koja je imala pola godine. Gore smo se zadržali tri-četiri sata. Nismo imali ni da jedemo ni da pijemo“, rekla je svjedokinja i dodala da joj je ponuđeno da u pratnji vojnika ode do kuće po hranu, ali nije smjela.

Prisjetila se kako su im rekli da žene i djeca odlaze za Sarajevo, a ostali ostaju da sijeku šumu jer će biti razmijenjeni. Rekla je da su ubijeni njen muž, svekar i amidža, a da su tijela pronađena osam godina kasnije na Ivan polju.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar.

Lejla Memčić