Suđenje

Peulići i Đurić: Izbijeni zubi u Pošti u Skender-Vakufu

17. Jula 2024.16:19
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su ga policajci pretukli tokom zarobljeništva u zgradi Pošte u Skender-Vakufu u aprilu 1992. i da su mu izbili pet zuba.

Državni sud. Foto: BIRN BiH

Ismet Salkica kazao je da su u aprilu 1992. na području Travnika njega i Šabana Klepića zarobili srpski vojnici.

“Sivomaslinasto odijelo i ‘kokarda’ na glavi. Nisu rekli gdje nas vode”, izjavio je svjedok i dodao kako su ih nakon zarobljavanja odvezli u Skender-Vakuf i smjestili u podrum Pošte, u prostoriju koja je bila zatvorska samica.

Salkica je posvjedočio da im je odmah na početku policija naredila da skinu odjeću i da su ostali goli.

“Meni je treći dan izbilo pet zuba. Meni je to uradila policija – kad su mi zube izbili, mene su odmah onesvijestili, više se ne sjećam ničega”, izjavio je svjedok i dodao da je znao da su i Klepića više puta udarali.

Svjedok je kazao da su spavali na betonu i da su imali posudu za nuždu, te da su ih više puta izvodili na saslušanje.

Izjavio je da su sigurno ostali zarobljeni mjesec dana u Pošti, te je naveo da nikoga od stražara nije zapamtio iz samice, ni po imenu ni po prezimenu.

Ispričao je da se nakon izlaska iz zatvora dugo liječio i da je morao ići i na operaciju, te da je naročito noću imao traume.

Salkica je svjedočio na suđenju Bošku i Davoru Peuliću te Petru Đuriću, optuženima za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene od maja do oktobra 1992. na području Skender-Vakufa i Travnika. Optužnica tereti Boška Peulića u svojstvu komandanta 22. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, Đurića kao de facto komandira jedinice Vojne policije, a Davora Peulića kao de facto komandira centra veze.

Suđenje se nastavlja 24. jula.

Senita Patković