Vijest

Naredba za raspisivanje potjernice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom

16. Jula 2024.12:39
Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjerenice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, koji su nepravosnažno osuđeni na po 18 godina zatvora za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine.
Dragan Despot s braniteljicom Vesnom Rujević. Foto: BIRN BiH

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju prvostepene presude, kojom su osuđeni s Marinkom Miljevićem na ukupno 54 godine zatvora za zločin kod Ključa, te je tokom objave Sudsko vijeće navelo da je obojici određen pritvor.

“Lica Dragan Despot i Boško Unčanin nisu pronađena na adresi stanovanja, te je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice”, odgovorili su iz Suda BiH.

Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, prisustvovao je izricanju presude.

Njih trojica u osuđeni za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, učestvovali u progonu civilnog bašnjačkog stanovništva na području Ključa.

Kako se navodi u presudi, na koju je dozvoljena žalba, muškarci iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića pozvani su da 1. juna dođu na punkt, gdje su zadržani, i potom zatvoreni u staru školu.

U večernjim satima su pozvani da izađu i poredani su uz zid, dok su osuđeni s drugim vojnicima stali u polukrug i otvorili vatru, pritom usmrtivši najmanje 74 civila. Tijela su prevezena u masovnu grobnicu “Lanište dva”, koja je ekshumirana 1996. godine.

Skupa s njima trojicom za isti zločin su optuženi Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967. godine) i Nikola Ćuk (rođen 1966. godine), ali je njihov predmet preuzelo srbijansko pravosuđe.

Azra Husarić Omerović