Vijest

Tužilaštvo BiH arhiviralo istragu zločina u Repovcima kod Konjica

12. Jula 2024.09:48
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage za zločin koji se 12. jula 1992. dogodio na regionalnom putu Repovci – Bradina kada je ubijeno devet pripadnika Armije BiH, dok pravosuđe u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ima evidentiran predmet protiv nepoznatih počinilaca.
Konjic. Foto: BIRN BiH

Prije 18 godina, u pritvoru Suda BiH bio je Midhat Novalić, koji se sumnjičio da je u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bio saučesnik u ubistvima devet pripadnika Armije BiH, ali su iz Državnog tužilaštva potvrdili da je za navedeni događaj donesena naredba o neprovođenju istrage i da je predmet arhiviran.

“Ukoliko se dođe do novih saznanja i informacija, predmet se može ponovo otvoriti”, naveli su za Detektor iz Tužilaštva BiH.

S druge strane, iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a navode da imaju u radu predmet protiv nepoznatih počinilaca.

Pojasnili su da je prije nekoliko godina Sud BiH prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva o prenošenju predmeta za Repovce na mjesno nadležni Županijski sud u Mostaru. Potvrdili su da je riječ o ubistvima devet osoba na cesti Repovci – Bradina počinjenim 12. jula 1992. godine.

U Repovcima su ubijeni Aziz Jusufović, Isak Ljevo, Dražen Pandža, Jasmin Radaslić i Ibrahim Mangić, Salem Memić, Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović i Ibrahim Jusufbegović.

Krajem decembra 2005. uhapšen je Midhat Novalić zbog sumnje da je bio saučesnik u ovom zločinu, a za kojeg se tada navodilo je bio pripadnik HVO-a, čija komanda mu je omogućila da napusti BiH 1993. godine, kada je otišao u Njemačku.

Na ročištima na kojima se raspravljalo o produženju pritvora osumjičenom, Tužilaštvo je iznosilo podatke da je godinama ranije vođeno nekoliko istraga za ovaj zločin, ali da nijedna nije privedena kraju, kao i da postoje desetine iskaza svjedoka.

Sud BiH je potom sredinom juna 2006. donio rješenje kojim se osumnjičenom Novaliću ukida pritvor, te je pušten na slobodu.

“S obzirom da Tužiteljstvo BiH do dana isticanja pritvora nije podiglo optužnicu protiv Novalić Mithata, niti je Sudu podnesen prijedlog za produženje pritvora, Sud je donio odluku da se osumnjičenik pusti na slobodu”, saopćeno je tada iz Državnog suda.

Osumnjičeni je ranije u više navrata negirao navode koje mu je Tužilaštvo stavljalo na teret.

Na upit da li je ranije predmet prenesen na niži nivo, iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili.

Haris Rovčanin