Članak

Produžen pritvor Mithatu Novaliću

27. Marta 2006.17:44

This post is also available in: English

Sud BiH je prihvatio zahtijev Tužilaštva da pritvor Mithadu Novaliću bude produžen za dva mjeseca.

Obrazlažući odluku datu u ponedeljak, Sud je rekao da je dva mjeseca dovoljan period da Tužiteljstvo ispita svjedoke i odluči da li će podići optužnicu protiv Novalića.

Prošle sedmice Sud je odbio zahtijev odbrane za puštanje Novalića na slobodu dok optužnica ne bude podignuta. Tužilaštvo se protivilo takvom zahtjevu odbrane tvrdeći da postoji mogućnost da osumnjičeni pobjegne.

«Najveći razlozi za ovakav stav su mogućnost bijega i uticaj na svjedoke, te sama težina djela» rekla je tužiteljica Vesna Tančica.

Tužilaštvo je danas objavilo da još uvijek čeka nalaze DNK analize uzorka krvi koji je pronađen na mjestu ubistva. Naime, pronađeni su tragovi krvi od kojih je jedna AB Rh negativna i ne pripada ni jednom od ubijenih, te se pretpostavlja da pripada nekom od napadača. Novalić je nosilac ove krve grupe, ali još nije urađena DNK analiza kako bi se dokazalo da je pronađena krv njegova.

Tužilaštvo tvrdi da je mogućnost da je krv Novalićeva potkrepljena ožiljcima na njegovom tijelu koji su «posljedica otpora ubijenih pripadnika Armije BiH».

Novalić je ostao pri svojim izjavama koje je predhodno izrekao pred Sudom BiH, da nije kriv za ubistva sa koja se sumnjiči. Dodao je da krv ne pripada njemu, i da ožiljke nije dobio na način na koji Tužiteljstvo tvrdi.

«Molim vas da se u što kraćem roku uradi DNK analiza i pregled ožiljaka» rekao je osumnjičeni Novalić.

Tužilaštvo sumnjiči Mithata Novalića da je učestvovao u ubistavima devet pripadnika Armije BiH u Repovcima 1992. godine.

Prema još uvijek nepotvrđenoj optužnici, na regionalnom putu Repovci-Bradina 12. jula 1992. godine iz zasjede je ubijeno devet pripadnika Armije BiH. Nakon što su napadači otvorili vatru na vojnike, svakom su pojedinačno pucali u glavu, a nekima su odsječeni djelovi tijela.

Novalić je u to vrijeme bio pripadnik HVO-a. Osumnjičeni je nakon ubistava u Repovcima imenovan za zamjenika komadanta sektora, a 1993. godine, uz odobrenje HVO-a, napustio je BiH i otišao u Njemačku.

Uhapšen je 26. decembra prošle godine u Konjicu, po nalogu Suda BiH.

This post is also available in: English