Suđenje

Zdravko Samardžija: Saznanja o zatvaranju stanovništva

1. Jula 2024.13:10
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je kako je imao saznanja o zatvaranju nesrpskog stanovništva u ovoj općini 1992. godine.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Rajko Ponorac rekao je da je bio odbornik u Skupštini općine Kotor-Varoš, te da su ratna zbivanja počela oko 11. juna 1992. godine, kada su bili postavljeni punktovi kod značajnijih objekata po gradu.

“To su bile maskirne uniforme, šarene… u početku, kombinacija civilno i maskirno”, odgovorio je Ponorac na pitanje tužioca Mersudina Pružana kako su bila obučena lica na punktovima.

Svjedok je ispričao da je u to vijeme bila organizovana kotorvaroška jedinica, te da je osim nje bila prisutna i 122. brigada, čiji su se pripadnici tu skupljali i odlazili na vlašićki rejon.

“Došli su i pripadnci Specijalne brigade iz Banjaluke”, kazao je svjedok i dodao da ne zna koliko ih je stiglo u grad i misli da su ostali dok se nije uspostavio mir u mjestu.

Ponorac je rekao da je Boško Peulić bio na komandnom mjestu brigade, te da se sjeća da ga je zamijenjo Janko Trivić, kao i da je Slobodan Župljanin bio komandant Drugog bataljona, da je poslije otišao u komandu 122. brigade.

Župljaninu, Peuliću i Triviću se u drugom predmetu sudi za progon na području Kotor-Varoši.

Svjedok je na pitanje tužioca odgovorio da je bio upoznat i sa zatvaranjima u Pilani i u prostoriji kod Osnovnog suda u Kotor-Varoši.

“Sve u slijedu te pretpostavke što jesu, što su druge nacionalnosti, što nisu provjereni”, kazao je Ponorac i naveo imena svojih poznanika koji nisu Srbi a bili su zatvoreni, te da ne zna koliko su dugo bili tu.

Ispričao je da ga je Krizni štab imenovao za rukovodioca “Šumarstva”, gdje je i ranije obavljao rukovodeću funkciju. Rekao je da je nakon 11. juna 1992. počeo da sakuplja radnu snagu po Kotor-Varoši. Svjedok je kazao da je s te pozicije smijenjen nakon tri do četiri meseca rada.

Tužilac je predočio svjedoku dio iskaza koji je 2015. dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) a u kojem je rekao da je imao dobar odnos s muslimanima, te da smatra da je to bio razlog što je smijenjen s radnog mjesta.

Ponorac je svjedočio na suđenju Zdravku Samardžiji, koji je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Branilac Slobodan Perić je kazao da ne vidi kakve veze ima svjedočenje sa optuženim.

Na pitanje članice Sudskog vijeća Lejle Konjić Dragović svjedok je odgovorio da nije znao niti je ranije čuo za optuženog.

Nastavak suđenja je 12. augusta.

Senita Patković