Vojin Pavlović: Uznemirenost bošnjačkog stanovništva u Bratuncu

26. Juna 2024.14:25
Na suđenju Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedok Državnog tužilaštva je kazao kako je saznao da je postavljeni transparent s likom Ratka Mladića doveo do uznemirenosti među bošnjačkim stanovništvom u Bratuncu.
Vojin Pavlović. Foto: BIRN BiH

Sead Mahmutović, službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazao je da je po naredbi Tužilaštva BiH postupao u predmetu protiv Vojina Pavlovića.

Svjedok je izjavio da je s kolegom obavio razgovor s komandirom Policijske stanice u Bratuncu i utvrdio tačan identitet Pavlovića i drugih osoba koje su učestvovale u postavljanju transparenta s likom Ratka Mladića.

Ispričao je kako je saznao da je, nakon postavljenja transparenta s likom Mladića i tekstom “Živi i zdravi bili”, došlo do uznemirenosti među bošnjačkim dijelom stanovništva u Bratuncu, te da je o tome obaviješteno Tužilaštvo u Bijeljini.

Mahmutović je kazao da je od kolega saznao da im je Vojin Pavlović, kao predsjednik Udruženja “Istočna alternativa”, odranije poznat, te da je i prije postavljao plakate u ovoj općini.

Pavloviću se stavlja na teret da je 10. marta 2023. na raskrsnici iznad semafora u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”. U optužnici se navodi da je Pavlović, kao stanovnik Bratunca, bio svjestan da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine.

Protiv njega je potvrđena još jedna optužnica za isto krivično djelo, zbog odobravanja i pokušaja opravdavanja genocida u Srebrenici.

Svjedok Milivoje Živanović, policajac iz Bratunca, kazao je da je 10. marta 2023. dobio naredbu da izvrši pregled snimka videonadzora bratunačke Policijske stanice.

“Vidio sam Pavlović Vojina i vidio sam i par osoba koje su tamo bile u vrijeme postavljanja banera između metalnih stubova”, rekao je Živanović i naveo da je baner postavljen u centru Bratunca. Izjavio je da nije vidio direktno Pavlovića kako postavlja baner, nego neka druga lica, ali je tada bio prisutan i Vojin Pavlović.

Posvjedočio je da je narednog dana vidio vozilo Elektrodistribucije Bratunac, koji su došli da uklone taj transparent.

Na pitanje branioca Mirka Blagojevića, svjedok je odgovorio da se ne sjeća da li je transparent uklonjen istog dana ili dan nakon što je postavljen.

Odgovorio je da se ne može tačno sjetiti da li je optuženi Pavlović podnio prijavu protiv načelnika Bratunca Lazara Prodanovića.

Komandir Policijske stanice Bratunac, Brano Lazić je kazao da je od dežurnih policajca saznao da je na raskrsnici ulica Svetog Save i Gavrila Principa postavljen baner s fotografijom Ratka Mladića i tekstom “Sretan rođendan.

“Poznat mi je u kontekstu, kao predsjednik Udruženja ‘Istočna alternativa’, a to udruženje je često podnosilo prijave za razne skupove”, objasnio je svjedok odakle poznaje optuženog i dodao da je ovo udruženje često upućivalo zahtjeve, između ostalog, za organiziranje skupova povodom Vidovdana i Dana Vojske Republike Srpske.

Odbrani je kazao da je Okružno Tužilaštvo u Bijeljini obaviješteno i o postavljenju i uklanjanju banera, te su od Tužilaštva obaviješteni da u tim radnjama nema krivičnog djela. Kazao je kako misli da tada nije obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Suđenje će se nastaviti 27. augusta.

Senita Patković