Vijest

Zbog nemara sudije iz Velike Kladuše još se čeka na izvršenje kazne iz 2011. godine

27. Maja 2024.17:03
Ekrem Šarić, sudija Općinskog suda u Velikoj Kladuši, tereti se za nekoliko disciplinskih prekršaja, među kojima je i nemar zbog kojeg je, između ostalog, došlo i do višegodišnjeg odgađanja izvršenja zatvorske kazne.
Općinski sud u Velikoj Kladuši. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Emira Zulčić je na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, iznoseći disciplinsku tužbu, ukazala na neke od 20-ak predmeta koji su “trpjeli zbog Šarićevog postupanja ili nepostupanja”. Među njima je i predmet o starateljstvu nad djetetom o kojem je odluka trebala biti donesena u zakonskom roku od 15 dana, a prema tužbi, Šarić ju je donio nakon 16 mjeseci. Ona je govorila da će jedno izdržavanje kazne zatvora od nekoliko mjeseci, a koje je trebalo biti izvršeno nakon presude 2011. godine, doći na red tek 2028. godine.

Navedeno je i da je Šarićevo ponašanje dugogodišnji problem, pa je istaknuto da se često ne pojavljuje na poslu i sudske predmete nepropisno drži u svom uredu. On se nije pojavio ni na disciplinskom ročištu danas. Prvostepena komisija je navela da je izjavio da mu je ugrožena sigurnost i na pripremno ročište nije mogao doći zbog dežure.

Tužiteljica je predložila više od 190 materijalnih dokaza, koje je Komisija odobrila, te nekoliko svjedoka od kojih je odobren samo jedan – Jasmina Miljković, predsjednica Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Pročitan je i Šarićev prijedlog s više od 70 materijalnih dokaza koje je Komisija odobrila. Šarić je predložio više svjedoka, od kojih je odobrena samo već pomenuta predsjednica Miljković.

Pročitani su zahtjevi tuženog Šarića za izuzeće pojedinih članova Prvostepene disciplinske komisije, kao i osoba koje nisu članovi Komisije. U njima traži da se izuzmu članovi Komisije – Sanjin Bogunić i Dražen Lugonja, ali i izuzeće predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije te članova VSTV-a –  Sanele Gorušanović-Butigan, Srđana Force i Mustafe Šabića. Svi zahtjevi su odbijeni.

Šarić je tražio izuzeće glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević i tužiteljice Emire Zulčić. Oba zahtjeva su odbijena. Šarić je za pojedine navedene osobe izuzeće tražio i ranije.

Glavna rasprava zakazana je za 1. juli.

Irvin Pekmez