Suđenje

Ročišta u tri predmeta ratnog zločina odgođena zbog nedolaska optuženih u dobojski sud

24. Maja 2024.16:28
U Okružnom sudu u Doboju odložena su ročišta za izjašnjenje o krivici u tri predmeta za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu, Doboju i Tesliću jer se optuženi koji žive u Hrvatskoj, Švedskoj i Srbiji nisu odazvali.
Adam Antolović i ostali. Foto: BIRN BiH

Pred sudijom za prethodno saslušanje nije se ponovo pojavio bivši pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosanskom Brodu Marko Jazvić.

“Sud nije dobio potvrdu da je optuženi primio poziv”, kazao je sudija Mladen Ružojčić, kao i da nadležni u Hrvatskoj nisu odgovorili na urgenciju upućenu posljednji put 2021. preko Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Posljednja urgencija je upućena 2021. godine.

Prema navodima optužnice, Jazvić je krajem juna 1992. godine u selu Mala Brusnica protupravno hapsio muškarce srpske nacionalnosti, uglavnom starije i vojno nesposobne, nakon čega je zarobljene sproveo u logor “Tulek”, u skladištu Robne kuće “Beograd” u Bosanskom Brodu, gdje su bili izloženi zlostavljanju.

Za zločine nad civilima na području Bosanskog Broda tokom 1992. godine optuženi su i bivši pripadnici 101. brigade HVO-a Adam Antolović, Jakov Antolović i Miljenko Bazler, koji se po treći put nisu pojavili pred Sudom u Doboju.

Prema podacima Okružnog suda Doboj, Adam Antolović živi u Švedskoj, dok Jakov Antolović i Miljenko Bazler imaju adrese u Hrvatskoj.

Njima će novi poziv za izjašnjenje o krivici, koje je zakazano za 25. oktobar, biti poslan preko Ministarstva pravde BiH, rečeno je u Sudu.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Adam Antolović je ubio jednog civila, silovao jednu i učestvovao u zlostavljanju više osoba, kao i Jakov Antolović i Bazler.

Oni su, navodi se u optužnici, učestvovali i u odvođenju civila na prisilni rad i u “živi štit” na mostu između Bosanskog i Slavonskog Broda.

Navedena krivična djela počinjena su u staroj zgradi policije, u zgradi Opštine i na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” od aprila do oktobra 1992. godine.

Po sedmi put, u sudnici se nije pojavio bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Zoran Kolobarić, optužen za zločine nad civilima u Doboju i Tesliću. Na adresi u Srbiji on ponovo nije primio sudski poziv.

Kolobarić je bio optužen da je s Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom Vukovićem i Božimirom Vukovićem učestvovao u ubistvu i mučenju civila.

Ostali optuženi u ovom predmetu negirali su krivicu sredinom februara 2023. godine.

Okružni sud u Doboju krajem prošle godine donio je odluku o razdvajanju postupka u odnosu na optuženog Kolobarića.

Naredno ročište za izjašnjenje o Kolobarićevoj krivici zakazano je za 25. oktobar.

Arnes Grbešić