Suđenje

Zdravko Samardžija: Preminuo nakon što je saslušan i pretučen

22. Aprila 2024.13:25
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju za zločine u Kotor-Varoši ispričao kako je jedan zatvorenik pozvan na saslušanje gdje ga čekao Zdravko Samardžija, nakon čega je preminuo.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok S-18 je ispričao kako je 11. juna 1992. od supruge saznao da su postavljeni punktovi koji su blokirali Kotor-Varoš a koje su čuvale uniformisane osobe.

Prisjetio se 25. juna, kada je s Tomom Marićem i još jednim poznanikom priveden u stanicu policije. Naveo je kako je tada bilo ograničeno kretanje za stanovnike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Posvjedočio je kako su do 18 sati sjedili u pritvoru, nakon čega su odvedeni iza Suda, u zatvor. Ispričao je kako je porodicama bilo dozvoljeno da zatvorenicima donose hranu te kako ih je od 35 do 38 bilo u prostoriji veličine do 30 kvadrata.

Dodao je da je poznavao neke koji su bili s njim zatvoreni, a među kojima je bila i 15-godišnja curica s roditeljima, koji su bili u samici a pušteni su sedam do deset dana poslije.

Svjedok se prisjetio kada je pet do osam dana nakon njihovog dolaska ušao Damir Dubočanin i rekao Tomi Mariću da ga vodi na saslušanje te da ga čeka Zdravko Samardžija.

Naveo je kako je on pozvan poslije da pokupi Marića jer je ležao u krvi. Potvrdio je da je Dubočanin bio specijalac te da je Marić sam izašao na saslušanje, ali kako nije bio u mogućnosti da se sam vrati.

“Umro je sat i po nakon što je pretučen”, naveo je svjedok te dodao kako su i izvjesni “Zorin” te Zembić preminuli, ali da ne zna ko ih je tukao.

Nakon što mu je tužilac Mersudin Pružan pročitao izjavu u kojoj je kazao kako je Zembića “Pecija” od kuće odvela “specijala”, svjedok je odgovorio potvrdno.

Naveo je da su pripadnici “specijale” dolazili i njegovoj kući prije nego je zatvoren, ali da nisu pretresali.

S-18 je rekao da je, zahvaljujući Zdravku Pejiću, izašao iz zatvora 28. augusta 1992. godine.

Svjedočio je na suđenju Zdravku Samardžiji, koji je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao kako je bilo ilegalnog naoružavanja Bošnjaka i Hrvata, ali da se on nije kretao noću. Nakon što ga je branilac Slobodan Perić pitao iz kojeg razloga Samardžiju nije spominjao u izjavi iz istrage, rekao je kako je za njegovo ime i prezime čuo odmah na početku rata te da je izjavu davao “zbrda-zdola”.

Svjedok je na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića kazao kako mu Tomo Marić i Damir Dubočanin nisu rekli ko ga je saslušao.

Nastavak suđenja je 13. maja.

Aida Trepanić