Suđenje

Zdravko Samardžija: Specijalci se oteli kontroli

1. Aprila 2024.11:53
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 25. juna 1992. ispred Doma zdravlja u Kotor-Varoši grupa civila zlostavljana i kako su dvojica ubijena.

Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Svjedok Živorad Gajanin, koji je bio direktor Doma zdravlja u Kotor-Varoši, rekao je da je u krugu ovog objekta bila smještena lokalna policija, kao i specijalna jedinica Centra službi bezbjednosti (CSB) iz Banjaluke.

“Bilo je ranjenih među njima. Dovodili su ih na previjanje… Bilo je pucnjave u dolini Vrbanje”, kazao je svjedok.

Rekao je da su 25. juna specijalci doveli 50 do 60 civila iz Kotora, koje su uz zid laboratorije maltretirali.

“Ja sam vidio šest ljudi premlaćenih”, kazao je Gajanin i dodao da su imali i psa, koji je oborio na zemlju čovjeka koji je htio pobjeći, a koji je zbog toga dobio batine.

Svjedok je ispričao da je sedam do osam mrtvih tijela dovezeno sa dva civila, koja su tu potom ubili. Naveo je da je prepoznao Rešida, koji je bio portir u Domu zdravlja. Rekao je da je zbog tih dešavanja išao da potraži načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši Savu Tepića i predsjednika Kriznog štaba Nedeljka Đekanovića, ali ih taj dan nije našao.

“Sutradan sam vidio Đekanovića. Kaže: ‘Ne mogu im ja ništa, otelo se kontroli. Juče su Savu Tepića istukli’”, prisjetio se Gajanin.

Kazao je da je o zlostavljanjima razgovarao i sa Slobodanom Dubočaninom, koji mu je rekao da se gine i da više neće da čuje za to.

Gajanin je svjedočio na suđenju Zdravku Samardžiji, koji je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Tepiću i Đekanoviću se u drugim predmetima sudi za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.

Svjedok je kazao da je u krugu Doma zdravlja viđao Zdravka Samardžiju u maskirnoj uniformi i da misli da je bio s njima. Optuženi je rekao da misli da ga je svjedok zamijenio s nekim, navodeći da je on samo jednom bio u Domu zdravlja, kada je dolazio po doktora radi pomoći jednoj trudnici. Gajanin je kazao da se toga sjeća.

“Tad je spasio doktora Bašića, neko mu je udario šamar. Zdravko ga je izveo”, rekao je svjedok.

Potvrdio je Odbrani da su dan prije dovođenja civila dovoženi ranjeni Srbi. Kazao je da je do 1993. poginulo 148 srpskih civila i vojnika.

Branilac Slobodan Perić pitao je svjedoka na osnovu čega tvrdi da su lica dovedena 25. juna pred Dom zdravlja bili civili, navodeći da su oni bili pripadnici paravojnih formacija. Gajanin je rekao da je to zaključio po civilnoj odjeći.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Marija Taušan