Vijest

U Banjoj Luci održan skup kao reakcija na rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u

18. Aprila 2024.21:52
Negiranje genocida i sudskih činjenica, uz govore o otcjepljenju Republike Srpske, poruke su koje su s fotografijama ratnih zločinaca poslane večeras iz Banje Luke sa skupa "Srpska te zove", koji je, prema riječima organizatora, odgovor na najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).
Skup “Srpska te zove”. Foto: BIRN BiH

Opštinska organizacija porodica poginulih i nestalih civila iz Srebrenice, uz podršku stranaka vladajuće većine, organizovala je protestni skup “Srpska te zove“ u Banjaluci, kao odgovor na najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjednik bh. entiteta i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je na skupu da je operacija Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. bila “greška”.

“Ta greška je počinila i iza sebe ostavila ogroman zločin. Ovo je trenutak kada u ime Republike Srpske želim da svim stradalima izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora, mržnje i stradanja, osveta, ali to nije bio genocid”, izjavio je Dodik.

Kako je rekao, ta “strašna riječ moralne diskvalifikacije” stavlja se na leđa srpskoj djeci, a tragičnija je činjenica da “tri i po hiljade Srba koji su ubijeni u Srebrenici i Bratuncu niko ne spominje”.

“Ovaj ogavni zapadni svijet gura Srebrenicu na politički teren i u Generalnu skupštinu UN-a, da Srbe okvalifikuje kao jedini narod u istoriji koji je počinio tako nešto. To se gura da bi se izbrisali svi zločini Njemačke. Nemojte to da radite jer to ne doprinosi životu u BiH. Pogrešna je kalkulacija da ovo može da nas pomiri, ovo nas trajno razdvaja. Ne želimo da budemo s vama u istoj državi”, ponovio je još jednom.

Najavio je da će na dan kada se u Generalnoj skupštini bude usvajala rezolucija o genocidu, cijelo rukovodstvo biti u Srebrenici da pokažu da je “to mjesto u Republici Srpskoj” i da se ne stide Srebrenice.

Više sudskih vijeća u Hagu utvrdilo je da su srpske snage u julu 1995., nakon pada Srebrenice, pogubile nekoliko hiljada muškaraca Bošnjaka, a prema presudama, ukupan broj pogubljenih muškaraca kreće se između 7.000 i 8.000.

U jednoj od presuda u predmetu “Popović i ostali” konstatovano je da je operacija ubijanja – od odvajanja preko zatočenja do pogubljenja i pokopavanja – bila pažljivo orkestrirana strategija uništavanja usmjerena protiv bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne, te se Vijeće van svake razumne sumnje uvjerilo da su ta djela izvršena s genocidnom namjerom.

Zaključio je i da će jednog dana Banjaluka biti u sastavu Srbije, čime je još jednom ponovio svoje stavove o otcjepljenju.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović kaže da Republika Srpska neće nositi terete koji joj ne pripadaju, te se osvrnula i na navode da bi visoki predstavnik mogao intervenisati i u nastavne programe u školama.

“Nećeš gledati taj film i nigdje nećeš intervenisati. Nećeš nas učiti da je Naser Orić ratni heroj. Uvijek sam bila ponosna kada je Milorad Dodik rekao da svi đaci u Republici Srpskoj imaju pravo na svoju nacionalnu grupu predmeta. Da li su se ikada zahvalili za to? A danas u Federaciji imate dvije škole pod jednim krovom”, rekla je Cvijanović.

Naser Orić je pravosnažno oslobođen za zločine na području Srebrenice i Bratunca pred Haškim i Državnim sudom BiH.

Na skupu “Srpska te zove” istaknute slike Ratka Mladića. Foto: BIRN BiH

Branimir Kojić, predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih civila iz Srebrenice, rekao je da rat još uvijek nije završen, a da za zločine nad Srbima u Srebrenici niko nije osuđen. On je kazao da se u Srebrenici nije desio genocid, koji je utvrđen u više haških presuda.

“Niko ne smije da se boji ‘Inzkovog zakona’. Srebrenica je svjetski projekat međunarodnih ambasada”, rekao je otvarajući skup.

Valentin Inzko, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, nametnuo je izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih zločina, minimiziranje i slavljenje ratnih zločinaca.

Kojić je dodao da je istinu o Srebrenici dokazala Nezavisna komisija uglednih profesora, istoričara holokausta.

Komisija za utvrđivanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji je formirana odlukom Vlade Republike Srpske, a svoj rad je predstavila u julu 2021. godine. Izvještaj je nakon objavljivanja izazvao oprečne reakcije.

Pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu ranije su kritikovali osnivanje Komisije, navodeći da su lica koja su u nju imenovana pristrasna, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici.

Niz stavova navedenih u ovom izvještaju, koji je ranije analizirao Detektor, protivi se zaključcima donesenim u više presuda Haškog tribunala, iako se Komisija u radu poziva na ove presude.

Kojić smatra i da je jasno da je optužnica protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, akt protiv cijelog entiteta. Dodiku je u toku suđenje pred Državnim sudom zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

“Srpska te zove”. Foto: BIRN BiH

Na skupu na kojem je, prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, bilo 50 hiljada građana iz ovog entiteta i susjedne Srbije, predvođeni predstavnicima institucija te zemlje – ministrom Nikolom Selakovićem, kao i doskorašnjom premijerkom i sadašnjom predsjednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić, te predsjednicom stranke Srpski pokret “Zavetnici”, Milicom Ðurđević Stamenkovski.

Prema registracijama organizovanog prevoza, skupu su se pridružili iz Beograda, Loznice, Šapca, Bajine Bašte.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je navela da se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali da sad djeluje da su Srbi jedini koji su to čuvali. Ona je ispričala kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je otišao u Srebrenicu da oda počast žrtvama, fizički napadnut, te da nikada nije kažnjen nijedan napadač, iako je riječ o napadu na stranog zvaničnika.

“Medijskom mašinerijom je stvoren narativ da su Srbi krivi za sve, pa je moguće napasti i srpskog predsjednika vlade. Oni koji sponzorišu rezoluciju ne pokazuju ni žaljenje ni pijetet, oni traže diskvalifikaciju za cijeli srpski narod”, rekla je Brnabić, te dodala da “neće biti eksplicitna većina za izglasavanje rezolucije”.

“Borimo se protiv laži da ova rezolucija nije uperena ni protiv koga. Ona je uperena protiv cijelog srpskog naroda. Ako je i usvoje, mi ćemo istaći našu zastavu, mi ćemo istaći duh prkosa i ponosa”, zaključila je Brnabić.

Na skupu je govorila i Milica Đurđević Stamenkovski, predsjednica “Zavetnika“, pokreta čije su se mnogobrojne zastave vidjele na skupu i koji se dovodi u vezu s Moskvom.

“Ovaj Trg Krajine večeras je centralni trg cijelog srpskog naroda jer smo se sabrali iz čitave Srbije i Republike Srpske da pošaljemo poruku sabornosti i srpskog jedinstva. Kakvi bismo mi bili Srbi da nismo uz Republiku Srpsku kad joj je najteže“, poručila je ona sa bine.

“Njemačka iza sebe ima najteže i najsurovije zločine u 20. vijeku. Treba da znamo da je rezolucija inicirana od strane onih koji treba da se zagledaju u sopstvenu prošlost, a oni kopaju po našoj prošlosti. Oni hoće da srpski narod dehumanizuju”, dodala je ona te predložila da vlasti Republike Srpske i Srbije usvoje svoje zaključke u vezi s prethodnim ratom, pred masom koja je u rukama držala fotografije predsjednika Rusije, Vladimira Putina, i Ratka Mladića, u Hagu osuđenog na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u BiH.

Danas je Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici usvojila izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o stradanju svih naroda na području srebreničke opštine od 1992. do 1995. godine, dok se u jednom od zaključaka navodi da se ne može prihvatiti termin “genocid”, o čemu je Detektor ranije pisao.

Đorđe Vujatović