Suđenje

Zoran i Radenko Ilić: Odbrana ukazuje na pogrešnu identifikaciju

8. Aprila 2024.12:56
Odbrana Zorana Ilića ocijenila je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo da je optuženi učestvovao u prisilnom nestanku grupe muškaraca u rogatičkom naselju Rudo 19. juna 1992.
Zoran i Radenko Ilić, te braniteljica Nada Mandić. Foto: BIRN BiH

U završnoj riječi Odbrana je navela da je Zoran Ilić pogrešno identifikovan kao lice koje je pozvalo grupu muškaraca iz podruma kuće u Rudom.

“Tužilaštvo nije dokazalo da su oni pozvani od Zorana Ilića i odvedeni”, kazala je braniteljica Nada Mandić.

Ona je ukazala na to da je ključna svjedokinja navela da je Ilića poznavala iz viđenja, a tek na glavnom pretresu navela njegovo ime. Nelogično je, kako je rekla braniteljica, da je svjedokinja u okolnostima u kojima se nalazila, kada je svjetlo bljesnulo, vidjela da je to lice imalo plave oči i kosu.

Mandić je kazala da su druge svjedokinje opisale da je ta osoba imala dugu kosu, šajkaču, bradu, krvave oči, kao i da je bio pijan.

“Ovakvi protivrječni opisi ne mogu se prihvatiti”, ocijenila je braniteljica.

Prema njenim riječima, očigledno je da su se vremenom prepričavala dešavanja i da je “postojala želja da se bilo ko optuži”.

Mandić je kazala da nije dokazano da je Zoran Ilić bio u Zaganovićima, odakle se krenulo u pretres kuća, kao ni u naselju Rudo. Navela je da su svjedoci Odbrane potvrdili da je optuženi tada radio u pekari.

Prema Odbrani, nisu dokazani elementi zločina protiv čovječnosti i da je postojao širok i sistematski napad, kao ni da je Zoran Ilić bio toga svjestan.

“Tužilaštvo nije dokazalo da događaji od 19. juna u Rudom imaju obilježja zločina protiv čovječnosti”, kazala je Mandić.

Ona je navela da Odbrani nije bilo dozvoljeno da se preslušaju iskazi dva svjedoka iz drugog predmeta, u kojem je Ilić bio optužen i oslobođen.

Zoran Ilić je optužen s Radenkom Ilićem za odvođenje grupe civila bošnjačke nacionalnosti 19. juna 1992. godine, kojima se tada gubi svaki trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi za zločin protiv čovječnosti.

Iznošenje završnih riječi biće nastavljeno 13. maja.

Marija Taušan