Suđenje

Zoran i Radenko Ilić: Zatražena kazna za nestanak muškaraca iz rogatičkog naselja Rudo

26. Februara 2024.12:13
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Zoran i Radenko Ilić budu osuđeni za prisilni nestanak 16 muškaraca iz naselja Rudo u Rogatici 19. juna 1992. godine.
Zoran i Radenko Ilić te braniteljica Nada Mandić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi navelo da je dokazalo da su Zoran i Radenko Ilić, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, učestvovali u širokom i sistematskom napadu i da treba da budu proglašeni krivim za zločin protiv čovječnosti.

“U ovom predmetu, i danas oštećene traže kosti svojih supruga i očeva… Devetnaestog juna umrla je Rogatica gdje su živjeli Muslimani i rodila se Rogatica očišćena od Muslimana”, kazao je tužilac Ahmed Mešić.

Rekao je da su prošle 32 godine od odvođenja i da do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci 16 odvedenih muškaraca.

Podsjetio je na iskaze svjedoka koji su vidjeli da optuženi odvode muškarce koji su bili u podrumu kuće Mire Jovičića u naselju Rudo. Kako je naveo, nekoliko svjedokinja je posvjedočilo kako se Zoran Ilić pojavio u podrumu rekavši: “Dok naši ginu, vi ovdje sjedite.”

Tužilac je rekao da ove, kao i svjedokinje koje nisu poznavale optuženog a koje su čule od drugih da je on ušao u podrum, nemaju razloga da govore neistinu.

Tužilac je ukazao i na svjedoke koji su vidjeli Radenka Ilića u pratnji muškaraca, a među kojima su Milovan Sredojević i Slavko Lubarda.

“Znali su da će biti odbačeni kao izdajnici, da će biti napadano na njihovu ličnost. Vidjeli ste da su predstavljani kao alkoholičari”, kazao je Mešić.

Podsjetio je da je preminula svjedokinja Stanojka Kovač ispričala kako je pored kuće Jovičića prošao transporter na kojem je bio komandant Rajko Kušić, koji je vojnicima rekao: “Ubijajte, samo ubijajte.”

Protiv Kušića je u toku postupak u beogradskom Višem sudu zbog zločina počinjenih u Rogatici.

Tužilac je napomenuo da su svjedoci govorili i o nošenju kanistera i paljenju tijela ispred određenih kuća. Osvrnuo se na dokaze Odbrana te svjedočenja optuženih.

“Odbrane su pozvale svjedoke koji nastoje dati alibi”, rekao je tužilac, dodavši da su ti svjedoci htjeli pomoći optuženima, ali da nisu bili na licu mjesta.

Mešić je odbacio i nalaz vještaka drugooptuženog navodeći da je on davao ocjenu iskaze svjedoka, te da je Odbrana ovim dokazom željela da ocrni svjedoke Sredojevića i Lubardu.

Završne riječi Odbrana zakazane su za 8. april.

Marija Taušan