Vijest

Poruka mira za 30. godišnjicu od početka raspuštanja “Heliodroma“

19. Marta 2024.16:09
Iako su i ove godine naišli na zatvorenu kapiju ispred objekta nekadašnjeg logora “Heliodrom“, bivši logoraši su obilježili 30. godišnjicu od početka raspuštanja te odali počast stradalima uz poruke mira – nisu naučili da mrze, ali zločini još uvijek nisu procesuirani.

This post is also available in: English

Emir Hajdarović. Foto: BIRN BiH

Brojni bivši logoraši, njihove porodice, predstavnici institucija i organizacija okupili su se ispred kapije nekadanšnjeg logora “Heliodrom”, gdje je počelo obilježavanje u pet minuta do 12 sati.

Na zatvorenoj kapiji postavljen je transparent s imenima 77 ubijenih logoraša.

Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar, obratio se prisutnima i pojasnio simboliku početka obilježavanja u pet do 12.

“Ovaj logor 30 godina nakon rata nije procesuiran od državnih organa. Ako nije danas pet do 12, onda je 12 i po za državne organe, jer apsolutno ništa nisu učinili da privedu pravdi zločince koji su gospodarili ovim prostorom i životima logoraša”, kazao je Hajdarović.

On se osvrnuo i na izgradnju muzeja Hvratskom vijeću obrane (HVO) na ovoj lokaciji i kazao da se radi o “prstu u oko svim žrtvama”.

Edin Batlak, koji je proveo 253 dana u “Heliodromu”, naveo je da logoraši danas slave svoj drugi rođendan.

“Svi koji smo bili u kazamatima znamo cijeniti slobodu i šta znači izgubiti je”, rekao je, dodajući da  logoraši iz mostarskog udruženja najviše ljube slobodu.

Zatvorena kapija na koju su danas naišli za Batlaka predstavlja “poraz ljudi koji gospodare ovim prostorom i politikom koja gospodari njima”, dok je za logoraše kazao da su danas moralni pobjednici.

Broj od 77 logoraša koji su izgubili živote, a vežu se za ovaj logor, kako je pojasnio Batlak, ne predstavljaju konačan broj, jer postoji dio njih za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Imena logoraša postavljena na kapiju bivšeg logora “Heliodrom”. Foto: BIRN BiH

Batlak je poslao i poruku mira navodeći, između ostalog, i da presuda za udruženi zločinački poduhvat ne predstvalja presudu hrvatskom narodu te da, uprkos svemu što je prošao, nije naučio da mrzi.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ispred nekadašnjeg logora, u mostarskom Narodnom pozorištu je održana komemoracija ubijenim logorašima koja je počela puštanjem kratkog filma o ratu u Mostaru.

“Naša je želja bila da otvorimo oči ovom narodu i našoj djeci da ono što smo mi preživjeli oni zaista ne bi trebali”, kazao je Hajdarović.

Predstavnik logoraša Zeničko-dobojskog kantona Rašid Maličbegović je u obraćanju prisutnima rekao kako je grupa od preko 500 osoba odvedena s područja Žepča, Zavidovića i Maglaja na područje pod kontrolom HVO-a, te da je dio njih boravio i u “Heliodromu” iz kojeg se nije vratilo 11 osoba iz ove tri općine.

“O svakoj priči se mora pričati jer ako se ne priča i ne piše, ona će biti zaboravljena, a ako je zaboravljena znači nije se ni desila. A ako se nije desila, nije zabilježena i nije ispričana, ona će se ponoviti”, naveo je.

Za zločine počinjene na području takozvane Herceg-Bosne, među kojima je i logor “Heliodrom”,  Haški tribunal je osudio Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Berislava Pušića i Milovoja Petkovića na ukupno 111 godina zatvora 2017. godine.

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English