Suđenje

Zdravko Samardžija: Optuženi bio oficir za vezu

4. Marta 2024.13:23
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je saznao da je dužnost Zdravka Samardžije bila koordinacija između vojske i policije, te da je bio oficir za vezu.

Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Dejan Šamara je izjavio kako je kao inspektor radio u Odjeljenju policije pri Centru javne bezbjednosti (CJB) i da je poznavao optuženog, koji je bio pri Centru službi bezbjednosti (CSB), te su bili u istoj zgradi.

Svjedok je ispričao kako je Specijalni odred policije CSB-a Banja Luka formiran tokom njegovog boravka u Bosanskom Novom, a da je komandant bio aktivno vojno lice. Dodao je kako je Samardžija bio u Odredu, ali da ne zna da li i formalno.

“Naknadno sam saznao da je njegova dužnost bila koordinacija između policije i vojske, oficir za vezu”, kazao je Šamara te ispričao kako je dobio zadatak od načelnika odjeljenja da se javi u komandu Drugog bataljona u Maslovarama. Svjedoku je na sastanku, dan pred početak borbenih dejstava, rečeno da idu u razoružavanje paravojnih formacija, kao i u preuzimanje vlasti.

Šamara je izjavio kako je saznao da je Slobodan Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, a s kojim odlazi u Kotor-Varoš, do zgrade Opštine, gdje su imali kratak razgovor o tome kako “sve ide po planu”, a potom u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB). Naveo je da misli i da je bilo jedno oklopno vozilo.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mersudina Pružana, svjedok je potvrdio da u Kotor-Varoši nije bilo druge jedinice osim Drugog bataljona i da je policija čuvala linije. Za Samardžiju je kazao kako je on brinuo o logistici jedinice i da ga je rijetko viđao jer je bio u pozadinskoj bazi.

Svjedok se prisjetio kraja juna, kada je bio u Vrbanjcima pa je pozvan da ode u Kotor-Varoš sa Župljaninom te vozačem i vojnim policajcem u pratnji, i kada su po povratku napadnuti jer je bila postavljena zasjeda. Naveo je da je tom prilikom Župljanin ranjen.

Župljaninu se u drugom predmetu u Sudu BiH sudi za progon na području Kotor-Varoši.

Šamara je potvrdio i da mu je poznato da je bilo privođenja civila na razgovor u SJB Kotor-Varoš, ali da mu nisu poznati detalji niti u kakvim su uslovima držani.

Samardžija je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je izjavio kako su na području Kotor-Varoši postojale naoružane paravojne formacije te da su sve aktivnosti išle u pravcu njihovog razoružavanja. Potvrdio je da je Samardžija bio oficir za vezu s protivničkom stranom.

Branilac Slobodan Perić je najavio da će Šamaru i Odbrana pozvati kao svog svjedoka.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića, svjedok je negirao da je imao veze s koordinacijom specijalnog odreda.

Nastavak suđenja je 18. marta.

Aida Trepanić