Suđenje

Optuženi se ne namjerava pojaviti pred Sudom u Doboju

29. Februara 2024.16:56
Četvorica optuženih u dva predmeta za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, kao i Doboju i Tesliću, nisu se pojavili na ročištima za izjašnjenje o krivici, te će im uz novi poziv biti poslana napomena Okružnog suda u Doboju da će im, ukoliko se ne odazovu, biti određen pritvor i raspisana potjernica.
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Iako su uredno dobili sudske pozive, trojica optuženih za zločine nad civilima na području Bosanskog Broda – Adam i Jakov Antolović te Miljenko Bazler – po drugi put se nisu pojavili na ročištu za izjašnjenje o krivici u Okružnom sudu u Doboju.

Prema podacima Suda, u Švedskoj živi Adam Antolović, dok su Jakov Antolović i Miljenko Bazler nastanjeni u Hrvatskoj.

Dragica Nenadić, braniteljica optuženog Bazlera, kazala je da joj je optuženi potvrdio da ne namjerava da se pojavi pred Sudom u Doboju.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Adam Antolović je ubio jednog civila, silovao jednu i učestvovao u zlostavljanju više osoba. Jakov Antolović i Miljenko Bazler optuženi su za zlostavljanje i zastrašivanje više osoba.

U optužnici stoji da su učestvovali i u odvođenju civila na prisilni rad i u “živi štit” na mostu između Bosanskog i Slavonskog Broda.

Ova djela su, kako se navodi, počinjena u staroj zgradi policije, u zgradi Opštine i na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” od aprila do oktobra 1992. godine.

Bit će pozvani na naredno ročište, koje je zakazano za 25. maj, s napomenom da će im, ukoliko se ne pojave, biti određen pritvor i raspisana međunarodna potjernica, rekla je sutkinja za prethodno saslušanje Slavica Bambulović.

Dan ranije u Sud će biti pozvan Zoran Kolobarić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, koji se po šesti put nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici, uz napomenu da će mu zbog nedolaska biti određen pritvor i raspisana međunarodna potjernica.

Sud nije dobio potvrdu da je Kolobarić, koji je bio optužen u drugom predmetu s Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom Vukovićem i Božimirom Vukovićem za učešće u ubistvu i mučenju civila na području Doboja i Teslića, primio poziv na adresi u Srbiji.

Ostali optuženi u ovom predmetu negirali su krivicu sredinom februara prošle godine, a postupak protiv Kolobarića je razdvojen.

Arnes Grbešić