Suđenje

Obradović i ostali: Promijenio iskaz i tvrdi da je vidio šta se dešavalo u Novoseocima

22. Februara 2024.16:37
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio odvoženje muškaraca iz Novoseoca kod Sokoca i čuo pucnje iz rafala i pištolja, odstupajući od svojih tvrdnji u istrazi da tog dana nije bio u selu.
Dragomir Obradović (lijevo). Foto: BIRN BiH

Trivko Stanar kazao je da je bio komandir stana, zaduženog za opskrpu komande Druge romanijske brigade, čiji je komandant bio Radislav Krstić. On je kazao da je mještanima u Novoseocima bio garantovan opstanak.

“To je odjedanput došlo, ne znam kome je palo na pamet da se to radi“, kazao je Stanar na suđenju za ubistva 44 muškarca i protjerivanje žena i djece iz Novoseoca 22. septembra 1992. godine.

On je kazao da je noć prije bio dežurni i da je vidio kada se vojska kupi, uz riječi da se Novoseoci moraju očistiti. Kada je ujutru razdužio smjenu, kako je ispričao, otišao je do sela da vidi šta se dešava i na jednom brdu je sreo kolegu Sretena, a malo dalje  vidio Nikolu Koprivicu, koga je pozvao da dođe.

“'Šta je ovo? Ne znam’ , kaže, ‘mi smo noćas sve to blokirali'“, prisjetio se svjedok razgovora s Koprivicom.

Stanar je posvjedočio da je tada već bilo okupljeno stanovništvo na jednoj livadi i da je vidio Momčila Pajića, komandira Vojne policije. Ispričao je kako je jedna žena tražila muža Naila i da je s njom krenuo jedan pijani vojnik, koji ju je potom usmrtio.

Prema riječima svjedoka, počeli su pristizati autobusi, i žene i djeca se odvajaju, a nešto kasnije i kamioni koji odvoze muškarce. Naveo je da se Sreten pitao šta će biti s muškarcima, a on je znao da idu na strijeljanje. Dodao je da on “svašta sazna“, jer je “u komandi“, ali nije želio otkriti na suđenju šta je čuo.

“Pucnjava se čuje – frr, frr, onda ide pištolj – tap, tap… Vratiše se. Sve su postrijeljali“, rekao je Stanar.

On je kazao da je čuo da je Mirko Popović “potvrđivao“ tokom ubistava.

“Meni je žao Krstića, ali nije mogao ništa promijeniti“, kazao je svjedok, a na pitanje tužioca Ivana Matešića kako komandant Brigade nije mogao ništa učiniti, Stanar je kazao: “Ima predsjednik opštine, ima predsjednik SDS-a“.

Naveo je da su na tim funkcijama bili Milan Tupajić i Milovan Bjelica, za koje je u toku svjedočenja rekao da misli da su oni to naredili.

Tužilac Matešić je kazao da je svjedok u istrazi izjavio da nije bio u Novoseocima tog dana, nego je išao na liniju prema Kruševu. Stanar je kazao da je u Novoseoce otišao ujutru, a poslije toga u Kruševo.

Tužilac je naveo da je svjedok u istrazi rekao da je za ubistva čuo dan poslije, te je pomislio da su pobijeni i žene i djeca. Na te i još neke razlike u iskazima, svjedok je odgovarao da ne zna kako ih objasniti ili da ga tužilac ne razumije.

Stanar je potvrdio da je Krstića pitao zašto su ubijeni mještani iz Novoseoca, na šta mu je on rekao da je tako moralo biti.

Za zločin u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Na pitanja Pajićeve Odbrane, Stanar je rekao da su neki pričali o spuštanju helikoptera u Novoseoce i da su mještani naoružani, ali da to nije čuo od Tupajića i Bjelice, kao što je naveo u istrazi.

On je braniocu Draženu Zubaku potvrdio da je komandant Brigade uputio čete da blokiraju selo, ali je negirao da ga je Krstić sa desetak vojnika poslao u Novoseoce. Svjedok je rekao da ne može prepoznati Pajića u sudnici.

Krstić se nalazi na izdržavanju kazne od 35 godina zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene 1995. Tupajić je bio optužen u ovom predmetu, ali je u međuvremenu preminuo.

Suđenje se nastavlja 29. februara.

Povezani članci

Marija Taušan