Suđenje

Zdravko Samardžija: Formiranje specijalnih jedinica policije

19. Februara 2024.12:15
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o specijalnom odredu policije i svom odlasku na teren u Kotor-Varoš 1992. godine.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Živko Bojić kazao je da je bio načelnik Odsjeka za opšti kriminalitet pri Centru službi bezbjednosti (CSB) u Banjaluci. On je rekao da poznaje optuženog Zdravka Samardžiju, koji je radio u Sektoru državne bezbjednosti pri CSB-u.

“Prije rata je bio inspektor za odbrambene pripreme“, kazao je Bojić.

Svjedok je ispričao da su poslije povlačenja Jugoslovenske narodne armije formirane Srpske odbrambene snage (SOS), kao parapolicijska služba sa zadatkom da zaustave bježanje vojske, ali se nisu dugo održale.

“Pojavilo se mnogo razbojništava tad kad su se oni pojavili. Bilo je dosta kriminalaca pa smo ih hapsili“, prisjetio se Bojić.

Dodao je da je poslije toga bio formiran specijalni odred, koji je bio manji po obimu i na čijem je čelu bio njegov kolega Stevan Marković. Kako je naveo, u Banjaluci je bio organizovan defile te jedinice. On je kazao da je Marković otišao iz jedinice i da ni ona nije dugo trajala.

“Bilo je tih iz SOS-a i kriminalaca. Ostala je manja jedinica kojom je rukovodio oficir Lukić… Umjesto njega je došao Ljuban Ećim“, kazao je svjedok.

On je rekao da je u rukovodstvu te jedinice bio i optuženi Zdravko Samardžija i da mu je poznato da je išla na ratišta. Ispričao je kako je saznao da su bili u Kotor-Varoši kada je išao na uviđaj zbog stradanja u zasjedi Stevana Markovića, oficira Stevilovića i još jednog čovjeka.

Bojić je kazao da su Marković i Stevilović išli na pregovore zbog sukoba paravojske u Večićima s vojskom i policijom. Dodao je da je poslije zasjede bila angažovana i avijacija.

Prema njegovim riječima, bilo je pljački i jedinica policije je povučena iz Kotor-Varoši.

Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da je Samardžija bio profesionalac.

Samardžija je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Svjedok Budimir Zivlak kazao je da je bio u Opštinskom štabu Teritorijalne odbrane u Kotor-Varoši. On je potvrdio da je 11. juna došla jedinica i da su u naselju Bregovi izvodili civile, među kojima i njegovog komšiju Hajrudina Tatara.

Zivlak je rekao kako je čuo da je Tatar odveden u policiju i otišao je da mu pomogne, te ga je zatekao kako s drugim civilima stoji podignutih ruku i bili su tjerani da pjevaju.

“Otišao sam u Štab i intervenisao. Neko vrijeme je bio u zatvoru i pustili su ga“, kazao je Zivlak, koji se nije mogao sjetiti svih detalja, ali je potvrđivao navode iz istrage koji su mu predočavani.

On je, nakon podsjećanja, potvrdio da je poslije otišao u 22. brigadu na Vlašić.

Branilac Slobodan Perić prigovorio je da iskaz svjedoka nema veze s optužnicom ni optuženim.

Suđenje se nastavlja 4. marta.

Marija Taušan