Suđenje

Bužimkić i ostali: Čuli za zarobljavanja kod mostobrana

19. Februara 2024.16:22
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su u ljeto 1995. godine čuli za zarobljavanje članova porodice, čiji su posmrtni ostaci kasnije identifikovani.
Optuženi i advokati u predmetu “Bužimkić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Cvijetin Jović kazao je da je živio u Bijeljini i da je s bratom Vasilijem u julu otišao na liniju prema Krupi, kod mostobrana. Svjedok je rekao da je 10. jula 1995. otišao da kupi hrane, i kada se vratio, brata nije bilo te je otišao da ga potraži.

“Nemoj, kaže, ići, brata su ti zarobili, zapalili su komandu”, prisjetio se Jović riječi jednog vojnika kojeg je sreo.

Pojasnio je da je njegov brat bio u komandi čete koja je bila udaljena stotinjak metara od linije. Dodao je da su kasnije pronađeni bratovi posmrtni ostaci.

Jović je naveo da se u jednom od rovova čulo kako neki vojnik, po nadimku Frulaš, svira frulu. Rekao je da je i on zarobljen i da je poslije čuo zvuk frule s druge strane linije.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Dragica Šekerović je kazala da je 1995. živjela u Bosanskoj Kostajnici i da je muža Boška posljednji put vidjela 3. jula, kada je otišao na liniju prema Suvoj Međi. Nakon dva dana, kako je ispričala, njene kćerke su došle i rekle da je otac nestao ili poginuo.

“Otišla sam da se raspitam. Niko ništa ne zna”, navela je Šekerović, dodavši da je u decembru pozvana na identifikaciju i da je prepoznala supruga.

Ranko Krnetić kazao je da je njegov brat blizanac Branko vozio sanitet u vojsci i da je 10. jula zarobljen kod mostobrana, na lokalitetu Ćojluk. Rekao je da je prilikom povlačenja čuo da je njegov brat bio otišao sa sanitetom i da se nije vratio.

“Doznao sam da je brat živ, da se pregovara, da se nalazi u Pištalinama”, prisjetio je Krnetić.

Međutim, kako je dodao, kasnije su dopremljeni posmrtni ostaci brata.

Mladen Đorđić kazao je da je s porodicom živio u Donjem Žabaru i da je njegov otac u junu otišao, kako su oni govorili, na bihaćko ratište. Rekao je da je njegov otac svirao nekoliko instrumenata i da je tada ponio frulu.

“Došli su iz komande… da je zarobljen kod mostobrana 10. jula, dva dana pred njegov rođendan”, naveo je svjedok.

Kazao je da su u decembru pozvani na identifikaciju posmrtnih ostataka.

Suđenje se nastavlja 4. marta.

Marija Taušan