Vijest

Produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću

16. Februara 2024.15:49
Sud Bosne i Hercegovine produžio je za mjesec dana pritvor Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku ove institucije, i Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja, potvrđeno je za Detektor.
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 20. decembra zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenih isprava u vezi s nezakonitim prisluškivanjem.

Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, dok su Odbrane predlagale mjere zabrane.

Iz Tužilaštva su naveli da su došli do novih dokaza i saznanja, te proširili istragu protiv navedenih osumnjičenih na više različitih događaja.

Na ročištu za određivanje mjera pritvora navedeno je kako je istraga za Debevca proširena na još tri djela, navodeći da se došlo do dokaza da je primao poklone od lica koja su imala postupke pred Sudom.

Tužiteljica Bojana Jolović je tada pojasnila da je istraga u odnosu na Debevca proširena na primanje dara za trgovinu uticajem zbog vozila koje mu je poklonio autoservis “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne postupke pred Sudom BiH.

Provjere će biti izvršene, kako je najavljeno iz Tužilaštva, u vezi sa saznanjima o susretima Debevca sa Đorđom Ždralom, koji je osuđen za ubistvo, kao i sa Mladenom Lučićem, bratom bivšeg državnog ministra Miloša Lučića, protiv kojeg je potvrđena optužnica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pronevjere u službi.

U vezi s nezakonitim dodjeljivanjem počasnih iskaznica OSA-e, Tužilaštvo je saslušalo Denisa Stojnića, koji je izjavio šta je tadašnji direktor OSA-e tražio od njega da radi, uključujući paljenje vozila i premlaćivanje ljudi.

Jasmin Begić