Suđenje

Vujović Ratko i ostali: Negirali krivnju za genocid

15. Februara 2024.13:29
Sedmorica nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) negirali su krivnju za genocid, odnosno ubistva počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijan su kazali da nisu krivi za djela za koja su optuženi.

“Razumio sam optužnicu. Izjašnjavam se – nisam kriv”, rekao je Vujović, a slično su izjavili i ostali optuženi.

Vujović, Vlačić, Pepić, Ognjenović, Višković, Dupljanin i Golijan se terete da su svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata te raznim pojedincima, vojnim i policijskim jedinicama, uključujući jedinice Drinskog korpusa, Glavnog štaba VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čiji plan je bio da zatvore i po kratkom postupku pogube – a potom i zakopaju – vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, a žene, djecu i starce prisilno premjeste i na taj način ih unište kao grupu.

Vujović je optužen kao komandant Petog bataljona Vojne policije Drinskog korpusa, Dupljanin i Višković kao pripadnici te jedinice, Vlačić kao komandant Birčanske brigade VRS-a, Pepić kao zamjenik komandanta Bišinskog bataljona ove brigade, Ognjenović kao komandir čete Vojne policije iste brigade, a Golijan kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

U optužnici se navodi da je više muškaraca i dječaka, koji su prethodno zarobljeni u pokušaju da poslije 11. jula 1995. pobjegnu iz Srebrenice, dovedeno i ubijeno na lokacijama u Šekovićima i Vlasenici.

Optužnica za ove zločine podignuta je početkom decembra prošle godine, a potvrđena u januaru ove godine.

Početak suđenja trebao bi biti zakazan u narednom periodu.

Lamija Grebo