Suđenje

Radić Pero i ostali: Vještakinja iznijela nalaz o nesposobnosti pet svjedokinja

13. Februara 2024.16:02
Na suđenju za zločine na području Zvornika, vještakinja medicinske struke izjavila je da pet svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije sposobno svjedočiti zbog zdravstvenih razloga.
Pero Radić. Foto: BIRN BiH

Vještakinja Radojka Golijan je na osnovu medicinske dokumentacije zaključila da svjedokinje Fatima Muratović, Zineta Mustafić, Tima Hodžić, Fatima i Hatidža Islamović nisu sposobne za dolazak na sud.

Ona je navela da su svjedokinje u poznoj životnoj dobi i da im je odavno konstatovano niz oboljenja, te bi dolazak na suđenje i svjedočenje moglo negativno uticati na njihovo zdravlje.

U ime Odbrana četvorice optuženih, branilac Radivoje Lazarević skrenuo je pažnju da su posljednji nalazi za svjedokinje od prije dvije i više godina, na šta je Golijan rekla da ne zna zbog čega nema novije medicinske dokumentacije, ali da ona ne bi promijenila zaključak.

“Ovo su ozbiljne bolesti koje mogu samo napredovati“, kazala je vještakinja.

Ona je kazala da su iste dijagnoze svjedokinje imale i prije nekoliko godina, kada su, kako je napomenuo branilac, saslušane u istrazi. Golijan je rekla da je pitanje kako bi saslušanje svjedokinja u njihovim kućama uticalo na njihovo zdravlje. Prema njenim riječima, svaki stres predstavlja faktor rizika po oboljele.

Vještakinja je nalaze iznijela na suđenju Peri Radiću, Boži Vidoviću, Branku Studenu i Vladi Ristanoviću, koje optužnica tereti za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Na idućem ročištu, zakazanom za 20. februar, Odbrane će imati mogućnost da iznesu prigovore na nalaz i mišljenje vještakinje, a Vijeće će donijeti odluku da li će iskazi svjedokinja biti pročitani.

Marija Taušan