Suđenje

Savić negirao krivicu za zločine u “Malom logoru“

12. Februara 2024.15:20
Slobodan Savić negirao je krivicu za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka tokom 1994. i 1995. godine.
Banja Luka. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv“, kratko je kazao optuženi Savić.

Optužnica u 20-ak tačaka Savića tereti da je – kao pripadnik Vojske Republike Srpske i stražar u VIZ-u zvanom “Mali logor” – počinio ratne zločine protiv civila nesrpske nacionalnosti i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su bili zatvoreni u ovom objektu.

“Počinjeni zločini odnose se na premlaćivanja, zlostavljanja i druga nečovječna djela koja su počinjena nad više žrtava, civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

S obzirom na činjenicu da je Savić negirao krivicu, predmet protiv njega će biti proslijeđen Sudskom vijeću koje će zakazati početak suđenja.

Prije izjašnenja o krivici, tužiteljica Olivera Đurić je zatražila od Suda da optuženom odredi mjere zabrane napuštanja boravišta, izdavanja putne isprave, prelaska granice s ličnom kartom, sastajanja sa svjedocima, te obaveznog javljanja u nadležnu policijsku stanicu.

Tužiteljica je pojasnila da se zabrana napuštanja mjesta boravka odnosi na područje Banje Luke.

Odbrana se usprotivila mjerama zabrane, uz navode da Savić nikad nije napuštao zemlju i da se uredno javio na saslušanje tokom istrage.

Branilac Andrej Obradović je kazao da Savić živi kod Banje Luke i da je nužno da prelazi tranzitni put kroz Laktaše. Mjera zabrane napuštanja boravišta, prema Odbrani, ugrozila bi mu egzistenciju jer je prinuđen voziti po cijeloj teritoriji BiH, a njegovo imovno stanje je loše.

Sam optuženi je rekao da vozi mašine “nekada po 15, a nekada po 12 puta“ u građevinskoj firmi gdje radi.

Tužiteljica je odluku o mjeri zabrane napuštanja boravka ostavila Sudu na ocjenu.

Haris Rovčanin