Suđenje

Zdravko Samardžija: Nastavak postupka nakon duže pauze

5. Februara 2024.11:10
Suđenje Zdravku Samardžiji za zločine u Kotor-Varoši biće nastavljeno 19. februara, nakon duže pauze.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji vještakinja Radojka Golijan je kazala da je Samardžija sposoban da putuje na suđenje u Sarajevo, ali da zbog njegovog zdravstvenog stanja ročišta trebaju biti vremenski ograničena.

Prema njenim riječima, Samardžija može dolaziti na suđenje najviše dva puta mjesečno i prisustvovati sat vremena ročištu ili tri sata uz pauze, ukoliko bi mu bilo obezbijeđeno spavanje.

Tužilaštvu je ostavljeno na procjenu da li će za nastavak suđenja pozvati jednog ili dva svjedoka. Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić kazao je da će kasnije biti razmotrena mogućnost da se optuženom obezbijedi noćenje u Sarajevu.

Samardžija je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

U ovom predmetu svjedoci su posljednji put saslušani u julu prošle godine.

Marija Taušan