Suđenje

Miljanović i ostali: Pročitana objedinjena optužnica na suđenju za zločine u Bijeljini

29. Januara 2024.16:58
Na suđenju bivšim rukovodiocima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) za zločine počinjene u Bijeljini u septembru 1992., pročitana je objedinjena optužnica i Državno tužilaštvo ponovo je iznijelo uvodnu riječ.
Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Ljubo Marković, Slavenko Kočević, Zvonko Pržulj, Milenko Samardžija i Kosta Stanić optuženi su za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine.

Kako je naveo tužilac Ivan Matešić tokom čitanja optužnice, pucali su Duško Malović, Milenko Ećimović, koji je u međuvremenu preminuo, Goran Sarić, Samardžija, Petrović, Simić i još neki, dok su drugi stajali sa strane kako niko ne bi pobjegao. Dodaje se da su tijela bačena u Drinu.

Prema optužnici, Bokarić je – s ciljem da osobe bošnjačke nacionalnosti napuste svoje kuće – na listu papira komandiru Specijalnog voda MUP-a RS-a Dušku Maloviću nacrtao kuće i napisao brojeve kuća porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, nakon čega mu je rekao da “niko ne smije ostati u tim kućama”.

Miljanović je optužen u svojstvu pomoćnika komandira Stanice milicije Bijeljina, Bokarić kao rezervni radnik Sektora Državne bezbjednosti RS-a, Petrović i Simić kao pripadnici Interventnog voda Stanice milicije Bijeljina, a ostali kao pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS.

S njima je bio optužen i Goran Sarić, ali je Sud u odnosu na njega razdvojio postupak. Tužilaštvo je objedinilo optužnicu u odnosu na Samardžiju i Stanića, koji su bili optuženi u odvojenom predmetu.

Samardžija se, prema optužnici, tereti da je 11. septembra 1992. tukao Husrefa Mujezinovića, nakon što ga je privela policijska patrola u jednu od kancelarija Stanice javne bezbjednosti (SJB). On se tereti da se istog dana, sa dijelom pripadnika Interventnog voda SJB-a Bijeljina, među kojima su bili Petrović i Simić, dovezao policijskim kombijem do kuće u kojoj je živio Faruk Bilalić te učestvovao u njegovom privođenju, kao i da je naredio Mustafi Salkoviću da pođe na informativni razgovor.

Kako se navodi u optužnici, Samardžija je naredio pripadnicima Interventnog voda SJB-a Bijeljina da svu trojicu stave u policijsko vozilo, potom se uputio prema naselju Batković da bi naredio da se vozilo uputi prema naselju Balatun, koje se zaustavilo uz obalu rijeke Drine, te iz neposredne blizine pucao na Bilalića, Salkovića i Mujezinovića.

Tužilac Ivan Matešić je tokom iznošenja uvodne riječi naveo da će se postupak protiv optuženih fokusirati na tri referente tačke – SJB Bijeljina, naselje Bukreš, gdje su živjele ubijene porodice, te Balatun, lokaciju uz rijeku Drinu, gdje su ubijeni civili. Dodao je da je Tužilaštvo prikupilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu i da planiraju saslušati 100 svjedoka.

Bokarićev branilac Duško Tomić je kazao da se s mnogim stvarima iz optužnice slaže, osim sa činjenicama u vezi s njegovim branjenikom, a koje će dokazivati.

Prema mišljenju Nine Kisić, braniteljice Markovića, dokazi nisu toliko jaki da bi se u odnosu na njenog branjenika donijela osuđujuća presuda.

Saslušanje prvog svjedoka je 5. februara.

Aida Trepanić