Suđenje

Bužimkić i ostali: Počelo suđenje za zločine nad zarobljenicima u Krupi

15. Maja 2023.16:56
Suđenje sedmorici nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, optuženima za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe u ljeto 1995. godine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima.


Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić i Suad Nesimović optuženi su za ubistva 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, pripadnici VRS-a zarobljeni su u periodu od maja do jula 1995. godine u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka. Kako se navodi, četvorica su ubijena odmah po zarobljavanju, a ostali su odvedeni u pritvor 511. brigade u mjestu Pištaline.

“Svi ratni zarobljenici koji su dovedeni u vojni pritvor su ubijeni”, kazala je tužiteljica Marijana Čobović.

U optužnici se navodi da su zarobljenici iz pritvora, koji se nalazio u jednoj kući u kojoj je bila i komanda Vojne policije, u tri navrata u ljeto 1995. izvođeni i ubijani.

Prema optužnici, vojni policajci Fajić, Sefić, Patković i Velagić su trojicu zarobljenika ubili na lokalitetu Perne-Padež, a ista četvorica su sa Kadićem, drvenim kolčevima, ispred zatvora u Pištalinama na smrt pretukla šestoricu zarobljenika.

Kadić, Sefić, Parković i Velagić su, kako se navodi, 11 zarobljenika ubili iz vatrenog oružja na lokalitetu Perna-Vojna ekonomija.

Nesimoviću, nekadašnjem pripadniku Trećeg bataljona 511. brigade, na teret je stavljeno da je sa još dva pripadnika Armije ubio dvojicu zarobljenika odmah po zarobljavanju u rejonu brda Osmača.

Bužimkić je, prema optužnici, u svojstvu referenta za štabno bezbjednosne i vojno policijske poslove u organu službe vojne bezbjednosti 511. brigade, bio nadređen Vojnoj policiji zaduženoj za obezbjeđenje ratnih zarobljenika.

Kako se navodi, on nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih koje su izvršili ubistva ratnih zarobljenika.

“U ingerenciji Senada Bužimkića je bila Vojna policije i on im je bio prvi neposredno nadređeni”, kazala je tužiteljica Čobović.

Dodala je da je elemenat znanja kod Bužimkića nesporan i da je bio prisutan kada su zarobljenici udarani.

Čobović je kazala da, s obzirom da nijedan zarobljenik nije preživio a da ih pripadnici 511. brigade nisu poznavali, nije bilo moguće utvrditi ko je ubijen na kojoj lokaciji.

Ona je napomenula da su u ovom predmetu dvojica osumnjničenih nedostupna – bivši komandir Vojne policije i jedan pripadnik ove jedinice.

Odbrana Kadića kazala je da optuženi tvrdi da nije kriv i da navodi optužnice nisu tačni.

“Imaju samo dvije nesporne činjenice – da je bio sukob između Armije BiH i VRS-a i da je optuženi bio pripadnik 511. slavne brdske brigade”, kazao je branilac Hasan Veladžić.

Nesimovićev branilac Damir Beglerović je kratko rekao da je Odbrana duboko razočarana kvalitetom optužnice. Ostale Odbrane su kazale da u ovoj fazi neće iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvog svjedoka zakazano je za 29. maj.

Marija Taušan