Suđenje

Matuzović i ostali: Prijateljstvo i saradnja u odbrani na području Posavine

17. Januara 2024.17:04
Svjedok Odbrane izjavio je da je Hrvatskim vijećem obrane (HVO) u Orašju komandovao general Vinko Štefanek iz Slavonskog Broda 1992. godine, nakon formiranja zajedničkog ratišta zbog napada na Hrvatsku i sporazuma tadašnjih predsjednika Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.
Đuro Matuzović. Foto: BIRN BiH

Odbrana Đure Matuzovića je okončala ispitivanje svjedoka eksperta Mate Arlovića, koji je sudija Ustavnog suda Hrvatske, prezentujući mu deset dokumenata na koje se pozivao tokom svjedočenja i u knjizi koju je napisao o ratnim dešavanjima. Jedan od dokumenata Skupštine Srpske Republike BiH se odnosi na verifikaciju proglašenih srpskih autonomnih oblasti od 21. novembra 1991.

“To je urađeno bez volje Bošnjaka i Hrvata, bez ustavnopravnog osnova“, kazao je Arlović, koji je počeo svjedočiti na prošlom ročištu održanom 20. decembra prošle godine.

Predočena mu je i odluka Predsjedništva RBiH iz juna 1992. o pretpočinjavanju rezervnog sastava policije Armiji BiH, kao i uredba kojom je HVO podređen Armiji. Svjedok je govorio i o formiranju srpskih organa i plebiscitu koji su organizovali, referendumu i međunarodnom priznanju BiH, kao i dešavanjima koji su uslijedili na području Posavine.

Arlović je rekao da su Hrvati i Bošnjaci, u dijelu Posavine u kojem su proglašena srpska oblasti, željeli živjeti u samostalnoj BiH.

“Općine se organiziraju u hrvatsku zajednicu radi opstanka na tom prostoru, jer su uplašeni događajima u Hrvatskoj i na jugu BiH“, kazao je svjedok.

On je naveo da su Tuđman i Izetbegović potpisali u julu 1992. dogovor o prijateljstvu i saradnji u odbrani.

“Na području Hrvatske zajednice Bosanska Posavina Bošnjaci i Hrvati su branili suverenitet BiH“, kazao je Arlović, dodajući da je u jednoj brigadi HVO-a bilo i 20 posto Srba.

Na pitanja tužioca Milanka Kajganića, svjedok je potvrdio da je ranije govorio i pisao da je Herceg-Bosna osnovana legalno i legitimno, navodeći da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i danas postoji kao udruženje građana.

Tužioca je interesovalo da li su Srbi pitani kada su opštine u kojima su živjeli definisane u okviru Hrvatske zajednice u Posavini. Arlović je rekao da su tu odluku donijeli predstavnici opština i da je niko nije osporavao. On smatra da je to ogromna razlika u odnosu na odluku o srpskim oblastima.

Na pitanje da li je HVO-om u Posavini komandovala vojska iz Hrvatske, kao što je rekao na prošlom ročištu, ili Armija BiH kao što se navodi u predočenom dokumentu, Arlović je rekao da je komandovao Vinko Štefanek, koji je bio na čelu operativne grupe Hrvatske vojske u Slavoniji.

“On je to javno priznao 5.11.2016.“, kazao je svjedok.

Dodao je da je Hrvatska granatirana iz BiH i da je zato formirano zajedničko ratište, te je više puta spomenuo sporazum Tuđmana i Izetbegovića o saradnji.

Arlović se nije složio s tvrdnjom tužioca da su njegovi navodi zasnovani isključivo na intervjuu koji je Štefanek dao nakon hapšenja Matuzovića i drugih. Upitan da li smatra da su HVO u Posavini i ostatku BiH bili odvojene cjeline, svjedok je rekao da to nije proučavao.

Matuzović je optužen s Ivom i Tadom Oršolićem, Markom Dominkovićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem, Stjepom Đurićem i Mirkom Jurićem za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim nečovječnim radnjama počinjenim u Orašju.

Suđenje se nastavlja 31. januara.

Marija Taušan