Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Bez saznanja o zlostavljanju ratnih zarobljenika

15. Januara 2024.14:12
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da nikada nije prisustvovao ispitivanju ratnih zarobljenika niti došao do informacija o zlostavljanjima.

Himzo SelimovićHimzo Selimović. Foto: BIRN BiH

Šuhret Mehmedspahić je posvjedočio kako je krajem novembra 1992. došao u Istočno-bosansku operativnu grupu (IBOG) u Goraždu, kada mu je saopšteno da će biti komandir čete Vojne policije, a na toj poziciji ostaje do oktobra 1994. godine.

Naveo je da je Služba vojne bezbjednosti bila odgovorna za zakonit rad Vojne policije koja je bila smještena u zgradi stare Pošte, a poslije prebačena u Zavod za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

U direktnom ispitivanju je potvrdio da su u zgradi stare Pošte bila trojica zatvorenika – Obradović, Šimšić i Tanasković, za kojeg nije siguran kada je tačno preminuo – koji su nakon preseljenja prebačeni u podrumske prostorije ZOIL-a.

Izjavio je da je za ispitivanje zarobljenika bila zadužena Služba vojne bezbjednosti, čiji je načelnik bio Emin Imamović. Svjedok je dodao da on nikada nije prisustvovao tim ispitivanjima.

Potvrdio je da je u februaru 1994. pozvan da bude komandant zarobljeničkog logora i nikada nije dobio uputstvo ili smjernice za postupanje. Prema njegovim riječima, znao je samo da mu je “zadaća zaštititi ratne zarobljenike od bilo kakvog zlostavljanja”.

Naveo je da je svakodnevno imao brifinge i nikada ga niko nije obavijestio o “nekim lošim i nezakonitim pojavama”. Potvrdio je da je viđao Himzu Selimovića kada je dolazio ispitivati ratne zarobljenike.

Mehmedspahić je svjedočio na suđenju Ćamilu Ramiću koji je sa Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom optužen za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima tokom 1995. na području Rogatice i Goražda.

U unakrsnom ispitivanju, Mehmedspahić je potvrdio da je Služba vojne bezbjednosti morala postupati u skladu sa Ženevskom konvencijom te da komandant operativne grupe imenuje upravnika zatvora. Negirao je da su ga konsultovali ili izvještavali o ispitivanjima zatvorenika.

Pojasnio je da je, prilikom postavljanja na funkciju komandanta zarobljeničkog logora, obišao zatvorenike od kojih je dobio samo riječi hvale.

Nastavak suđenja je 22. januara.

Aida Trepanić