Suđenje

Miljanović i ostali: Razdvojen postupak u odnosu na Gorana Sarića

15. Januara 2024.15:38
Sud Bosne i Hercegovine je, zbog zdravstvenog stanja, postupak protiv Gorana Sarića razdvojio u odnosu na ostale optužene za zločine počinjene na području Bijeljine.
Goran Sarić. Foto: BIRN BiH

Prije nego je vještak iznio nalaz i mišljenje o Sarićevom zdravstvenom stanju, saopćeno je kako je došlo do izmjena u sastavu Sudskog vijeća. Tako je Darka Samardžića na mjestu predsjedavajućeg zamijenio Dragan Mihajlović, dok je članicu Vijeća Jasminu Ćosić Dedović zamijenio sudija Miroslav Popović.

Onkologinja Gordana Marić posvjedočila je da je tim vještaka sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) ustanovio kako Sarić nema trajno duševno oboljenje, ali da bi suđenje izazvalo dodatno psihofizičko izlaganje i narušavanje liječenja. Zbog toga ovaj tim ne preporučuje da on narednih godinu dana učestvuje u suđenju i putuje na relaciji Bijeljina – Sarajevo.

Na pitanje tužioca Ivana Matešića, vještakinja je pojasnila kako su tokom 2023. imali nekoliko susreta sa Sarićem, te da se on trenutno liječi u privatnoj medicinskoj ustanovi u Beogradu.

Tužilac je konstatirao i kako je nalaz vještaka dobio nekoliko minuta prije suđenja i da nije znao da se u sudnici neće pojaviti i ostali članovi tima vještaka, zbog čega mu sve izgleda neozbiljno, ali da nema potrebu dodatno saslušavati ostale vještake. Dodao je i da nije fer da izrazi protivljenje razdvajanju postupka, ali je izrazio i sumnju u pristrasnost UKC-a RS-a.

Nakon kraće pauze, Vijeće je odlučilo da neće dodatno saslušavati vještake i da postupak u odnosu na Sarića bude razdvojen, zbog velikog gubitka vremena, jer je suđenje u ovom predmetu počelo još u julu 2022. godine. Od tada, suđenje je u fazi mirovanja zbog bolesti Sarića, koji je nekoliko puta bio podvrgnut medicinskom vještačenju, na okolnosti mogućnosti prisustva suđenju.

Sarić je ranije, u dva predmeta Državnog suda, pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu.

Osim Sarića, Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj te Milenko Samardžija i Kosta Stanić optuženi su za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti, starosti od šest do 72 godine, iz naselja Bukreš u Bijeljini, te njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu, u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine.

Prema optužnici, Miljanović je bio pomoćnik komandira Stanice milicije Bijeljina, Bokarić rezervni radnik Sektora državne bezbjednosti, Petrović i Simić pripadnici Interventnog voda ove stanice milicije, a Marković, Kočević, Pržulj, Samardžija i Stanić pripadnici specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su stigli sa Sokoca.

Nakon odluke o razdvajanju postupka, tužilac Matešić predložio je produženje mjera zabrane putovanja i sastajanja sa svjedocima, uz ublažavanje mjera obaveznog javljanja nadležnim policijskim stanicama za sve optužene. Pojasnio je kako dokazni postupak u ovom predmetu nije počeo, te kako se bojazan od bijega i utjecaja na svjedoke nije smanjio.

Odbrane Bokarića i Sarića zatražile su ukidanje zabrane putovanja, zbog zdravstvenih i porodičnih obaveza ovih optuženih, uz prihvatanje ostalih mjera zabrane. Većina preostalih Odbrana složila se s prijedlogom Tužilaštva.

Zbog izmjena članova Vijeća i odluka o razdvajanju postupka, suđenje će početi iznova 29. januara, čitanjem objedinjene optužnice i uvodnim riječima.

Enes Hodžić