Suđenje

Lučarević sposoban učestvovati u suđenju uz određene limite

22. Decembra 2023.15:11
Vještaci medicinske struke su utvrdili da je Kerim Lučarević, optužen za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, sposoban pratiti suđenje koje ne bi trajalo duže od sat vremena.

sudnicaSudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vasika Drašković, vještakinja medicinske struke, navela je kako je optuženog dva puta pregledala, te je u sudnici kazala da Lučarević već duže vrijeme ima problema sa zdravljem.

Prema njenim riječima, Lučarević je sposoban učestvovati u suđenju, ali uz određene limite.

Vještak Mersad Baručija je naveo kako bi za dolazak optuženog na Sud bio potreban medicinski transport i pratnja medicinskog osoblja.

Na upit Tužilaštva, vještak je rekao da “svaki stresodnevni faktor može pogoršati njegovo zdravstveno stanje, kao i sam sudski proces”.

“Stav Odbrane je da Sud treba donijeti rješenje da je optuženi procesno nesposoban da učestvuje u takvom postupku”, kazao je branilac Kadrija Kolić.

Lučarević se u februaru 2023. odbio izjasniti o krivici, navodeći da ne razumije šta mu se stavlja na teret.

Optužnica protiv njega potvrđena je u decembru 2022. a tereti ga za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

On se tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane RBiH, nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična djela znao ili je mogao znati.

Aida Trepanić