Suđenje

Gligorević: Djevojka koju su vodili po Snagovu

22. Decembra 2023.12:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o dolasku “Bijelih orlova” u Snagovo i aktivnostima optuženog Borislava Gligorevića.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Svjedok Dragan Dominković ispričao je kako je u maju 1992. otišao u Snagovo i pridružio se “Bijelim orlovima”, i tu je upoznao “Bebu”, kako je nadimak optuženog Gligorevića.

“Tu je bila Snagovačka četa, komandir Tihomir Jasikovac. Međutim, Tihomir se nije tu bogzna šta pitao, nego ‘Bijeli orlovi’”, kazao je Dominković, koji se prije rata zvao Edin Adilović.

Rekao je da je u kuhinji radila Gligorevićeva majka. U selo su, kako je naveo, dovođeni i bošnjački civili, koje su dalje vozili za Zvornik.

Kazao je da je jedna djevojka došla da pomogne u kuhinji i da je boravila u jednoj kući. Svjedok je u istrazi naveo da su tu djevojku silovali, a na suđenju je rekao da je s njom spavao ko je htio.

“Jesu je izvodili. Mislim da jeste ‘Beba’, vodio je. Ona je otišla s njim, ja mislim da jeste”, kazao je Dominković, te potvrdio da je optuženi pričao o odnosima s tom djevojkom.

Odbrana je prigovorila da ovo dešavanje u Snagovu nije obuhvaćeno optužnicom, na šta je tužiteljica Eldina Biuk rekla da se svjedočenje odnosi na ponašanje optuženog.

Svjedok je braniocu Dragoslavu Periću kazao da je djevojka mogla slobodno, bez pratnje, da hoda selom.

Dominković je rekao da je iz Snagova otišao nakon mjesec jer su mu kazali da neko hoće da ga ubije.

Gligorević je optužen za višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika. Prema optužnici, bio je pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

Milan Gligorović je rekao da je u Snagovu bila Teritorijalna odbrana i da su držali straže, a da su poslije došli “Bijeli orlovi”, čiji je komandir bio Zoran Obrenović “Aždaja”.

“Oni su imali smotru. Mi smo tu bili, i Borislav”, prisjetio se svjedok.

Naveo je da su on, Gligorević i još dvojica držali noćne straže na jednom lokalitetu.

Gligorović je kazao da su, nakon što je Obrenović poginuo kod Kalesije, hapšeni Bošnjaci radi razmjene za poginulog komandira.

Svjedok je rekao da on nije išao da hapsi, jer to nije dao njegov otac. Kazao je da nije siguran da li je optuženi tada išao u Liplje.

Suđenje se nastavlja 19. januara.

Marija Taušan