Suđenje

Muratović i ostali: Uloženi zapisnici o saslušanju preminulih svjedoka

14. Decembra 2023.15:42
Na suđenju za zločin na području Zvornika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, bez čitanja, uložilo pet zapisnika o saslušanju svjedoka koji su u međuvremenu preminuli.

Optuženi i branioci u predmetu Muratović i ostali: Foto: BIRN BiH

Nakon što je Sud predložio, a Tužilaštvo i Odbrane se složile da se zapisnici o saslušanju preminulih svjedoka ne čitaju, tužiteljica Zorica Đurđević je uložila izjavu svjedoka Aleksandra Lazića i izvod iz matične knjige umrlih iz 2008. godine.

Ifet Feraget, branilac trećeoptuženog Asima Alića, kazao je da je iskaz ovog svjedoka kontradiktoran u odnosu na dosad saslušane, te uložio prigovore relevantnosti i zakonitosti jer se radi o licu koje je preminulo 2008., a predloženo za saslušanje 2021., u okolnostima kada je optužnica podignuta. Prigovorima se pridružila i Odbrana Ismeta Memića.

Tužiteljica Đurđević je potom uložila iskaz Miloša Savića, koji je preminuo u novembru 2020., a izjavu dao u augustu iste godine. Branilac Feraget je iste prigovore uložio i na iskaz ovog svjedoka.

Uložen je i iskaz Vlade Pantića koji je izjavu dao 1995., a preminuo 1999. godine, čije je čitanje predloženo u optužnici. Odbrana trećeoptuženog Alića je uložila prigovore zakonitosti i relevantnosti, navodeći da je svjedok govorio o događajima koji nemaju veze s optužnicom.

U odnosu na uložene iskaze Milosava Pantića i Mumina Islamovića, preminule 2017. odnosno 2022. godine, Odbrana je imala prigovor relevantnosti.

Četvrtooptuženi Fadil Mujić je Sudu uložio zahtjev za razrješenje branioca po službenoj dužnosti, Amira Mešića, te potvrdio da je u zahtjevu naveo koga želi za novog branioca.

Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić su optuženi za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Nastavak suđenja je 28. decembra.

Aida Trepanić