Suđenje

Kadrić i ostali: Suđenje za zločine u Visokom počinje 17. januara

12. Decembra 2023.14:06
Suđenje šestorici optuženih za zločine počinjene na području Visokog 1992. godine počeće 17. januara, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.
Asim Hamzić i Hajrudin Halilović. Foto: BIRN BiH

Na ročištu je razgovarano o dinamici suđenja i data su uputstva za postupanja prilikom izvođenja dokaza. Sudija Braco Stupar kazao je da je Tužilaštvo predložilo 90 svjedoka i da ne treba saslušavati veliki broj na iste okolnosti.

Tužiteljica Sanja Jukić kazala je da će tokom postupka razmotriti mogućnost da odustane od određenog broja svjedoka.

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Amir Murtić, Miralem Čengić i Samir Selimović optuženi su za zločine nad srpskim civilima počinjenim od maja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru, koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Ranije je iz Tužilaštva saopšteno da ih optužnica tereti za mučenja, pljačkanja, fizičko i psihičko zlostavljanje civila s područja Visokog, među kojima su bili žene, djeca i osobe starije životne dobi.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH, Stanice javne bezbjednosti i Vojne policije.

Marija Taušan