Suđenje

Drljača i ostali: Posljedice premlaćivanja

1. Decembra 2023.14:07
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u banjalučkom Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) zvanom “Mali logor” ispričao kako ima posljedice od premlaćivanja u ovom objektu, u kojem je bio zatvoren 1992. godine, ali i od premlaćivanja na drugim lokacijama.
Optuženi iz predmeta “Rajko Drljača i ostali”. Foto: BIRN BiH

Zijad Dizdarević je rekao kako je 1992. u Čarakovu kod Prijedora raciju vršila Vojska Republike Srpske (VRS) i da je tom prilikom dio stanovništva odveden u logore. On lično se krio po šumama sve do oktobra, kada je, kako je naveo, krenuo prema Dubici te bio uhvaćen s još jednom osobom.

Svjedok je pojasnio da je te prilike bio pretučen i da su odvedeni u zatvor u Dubicu, a naredni dan u kasarnu u Prijedor. Tamo je proveo 18 dana, nakon čega je prebačen u VIZ “Mali logor” u Banjaluci.

Dizdarević je opisao da im je odmah po izlasku iz kombija bilo naređeno da spuste glavu, stave ruke iza leđa te su sprovedeni u hodnik, gdje su odložili sve što su uz sebe imali, kao i da nikog nisu smjeli gledati u oči.

“Sproveli su me u neku sobu da se skinem kao od majke rođen. Ruke uza zid. Tu su nas pretukli”, kazao je.

Svjedok je naveo i da je bio u ćeliji s nekoliko Srba i Hrvata, i da je tu “teror bio veći”, jer su ga te osobe srpske nacionalnosti tukle i ponižavale.

Dok je bio u “Malom logoru”, rekao je Dizdarević, zatvorenike je obezbjeđivala vojska u šarenim odijelima, ali nije poznavao nijednog od njih. Nije znao ni da je postojao upravnik ili uprava jer gotovo nije izlazio iz ćelije.

Također je potvrdio da su drugi zatvorenici tučeni, odnosno da su preko noći izvođeni iz ćelija, te se čula njihova jeka.

Svjedok je ispričao i da mu se sudilo za vijeme boravka u VIZ-u, ali da ne zna zbog čega.

U “Malom logoru”, kako je kazao, proveo je 50-60 dana tokom novembra i decembra, nakon čega je pušten s drugim osobama.

U unakrsnom ispitivanju, Dizdarević je potvrdio da je također tučen u Dubici i Prijedoru, te da ne može reći od kojih tuča osjeća posljedice. Na dodatni upit tužiteljice Olivere Đurić potvrdio je da osjeća posljedice i od premlaćivanja u “Malom logoru”.

Optužnica tereti Rajka Drljaču, Milića Bućana, Gorana Jorgića, Gorana Bojića, Svetislava Cvijetića, Uroša Graba, Aleksandra Jankovića, Igora Kljakića, Milenka Letića, Borislava Milakovića, Draška Radusinovića, Gojka Soldata, Mileta Vučkovića, Gorana Savića i Duška Drljaču da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, u periodu od 1992. do 1995. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom zatvoru zvanom “Mali logor” – između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

Na ovom ročištu je iskaz dao i zaštićeni svjedok B-1, ali je sadržaj njegovog svjedočenja zabranjeno objavljivati u medijima.

Suđenje će se nastaviti 22. decembra.

Lamija Grebo