Suđenje

Đuričić i Spasojević: Tužilaštvo traži kaznu za zločine u logoru “Uzamnica“

28. Novembra 2023.12:36
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u završnoj riječi da je dokazalo sve navode optužnice koja Milomira Đuričića i Vukadina Spasojevića tereti za progon bošnjačkog stanovništva u Višegradu – zatvaranjem, premlaćivanjem i seksualnim zlostavljanjem u logoru “Uzamnica“.

Milomir Đuričić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je navelo da su pruženi dokazi da su optuženi Đuričić, u svojstvu upravnika logora, i Spasojević kao razvodnik straže, počinili djela svjesni širokog i sistematskog napada na području Višegrada, čija su posljedica na stotine mrtvih i grad sa manje od jedan odsto bošnjačkog stanovništva u odnosu na prijeratnih 63 odsto.

Tužiteljica Enisa Adrović je kazala da nije bilo lako dovesti svjedoke da govore o onom što su preživjeli, a što je, kako je navela, nezamislivo normalnom umu.

“Zašto je bilo teško dovesti svjedoke oštećene? Nisu prestale posljedice onda kada su oni otišle iz Uzamnice“, kazala je Adrović.

Ona je dodala da je bilo teško čuti istinu od bivših stražara u logoru jer su se plašili samoinkriminacije, pošto su i sami posmatrali premlaćivanja zatvorenih. Tužilaštvo je ukazalo na iskaze svjedoka i dokumente koji potvrđuju status optuženih, te podsjetilo na svjedočenja o lošoj hrani, uslovima za higijenu, spavanju na betonu i odvođenjima na teške radove.

“Neki su bili po dvije do tri godine u onome u čemu su zarobljeni“, navela je tužiteljica.

Ona je kazala da je ključeve hangara u kojem su bili zatvoreni civili imao razvodnik straže i on je bio dužan podnositi izvještaje upravniku o svakodnevnim dešavanjima.

“Svjedoci su potvrdili da se ništa nije moglo desiti bez znanja i odobrenja upravnika“, napomenula je Adrović.

Ona je rekla da su zatvorene civile tukli stražari, a teško ih je premlaćivao i Milan Lukić dolazeći sa svojim “Osvetnicima“. Lukiću, koga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu, kako je navela tužiteljica, vrata hangara uvijek je otvarao Spasojević.

“Da li se Milanu Lukiću moglo stati u kraj, zabraniti ulazak? Moglo se“, kazala je tužiteljica.

Ona je dodala da se dolaskom Stojana Zekanovića, koji je naslijedio Đuričića na mjestu upravnika, situacija promijenila i nisu bili dozvoljeni ulasci paravojnim formacijama, te su prestala i zlostavljanja.

“Vukadin Spasojević je i dalje razvodnik straže. Seksualna zlostavljanja i izvođenja, toga više nije bilo“, kazala je Adrović.

Ona je dodala da svjedočenja žena koje su seksualno zlostavljane ne mogu zaboraviti. Podsjetila je i na dva civila koja su bila zatvorena u samici upravne zgrade.

“Smatramo da smo dokazali svaki navod optužnice. Ne sumnjam da će ovaj časni sud donijeti ispravnu odluku“, kazala je tužiteljica.

Završna riječ Odbrane prvooptuženog zakazane su za 12. decembar.

Marija Taušan