Suđenje

Stojan Petrović: U decembru presuda za silovanje u Brčkom

23. Novembra 2023.15:06
Odbrana Stojana Petrovića je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu, smatrajući da nije dokazano da je počinio silovanje na području Brčkog i da je Tužilaštvo BiH optužnicu zasnovalo samo na iskazu oštećene. Izricanje prvostepene presude zakazano je za 20. decembar na Državnom sudu.
Stojan Petrović (lijevo) s braniteljem Srđanom Marjanovićem. Foto: BIRN BiH

Branilac Srđan Marjanović je, izlažući završnu riječ, kazao kako Tužilaštvo nije uspjelo van svake razumne sumnje dokazati da je optuženi Petrović u julu 1992. godine prisilio oštećenu CR-3 na spolni odnos, niti je dokazalo da joj je prijetio i zlostavljao je.

Odbrana tvrdi kako je optužnica zasnovana samo na izjavi oštećene, koja, prema njihovom stavu, nije mjerodavna.

“U poređenju s drugim dokazima, iskaz oštećene je kontradiktoran, u kojem je ona pojedine događaje mijenjala, dodavala opise, sve s namjerom da inkriminira mog branjenika”, rekao je Marjanović.

Govoreći o iskazu zaštićene svjedokinje CR-3, Odbrana je navela kako je ona kazala da ju je Miloš Čajević odveo do brata, što je, kako je kazao Marjanović, suprotno onome što su drugi svjedoci govorili.

“U tom stanu, s njenim bratom bilo je još ljudi i svi su vidjeli da ju je doveo Goran Marković, a ne Čajević, što je potvrdio i svjedok Miroslav Klarić, koji je vlasnik stana u kojem su bili smješteni”, naveo je branilac.

Odbrana je rekla kako je tokom svjedočenja oštećena navela da je u kući bila sama sa optuženim Petrovićem, da joj je držao nož ispod vrata i prijetio da će joj ubiti brata, dok je svjedok Dragan Živković kazao da optuženog Petrovića nikada nije vidio u toj kući.

“Niko od svjedoka nije pomenuo Petrovića kao osobu koja je silovala CR-3, svi su naveli da im je oštećena pričala da su to radili Češić i Čajević”, rekao je Marjanac te dodao da optuženi nije poznavao oštećenu, kao ni njenog brata, niti je znao gdje se on nalazi, tako da nije ni imao motiva da joj prijeti njegovim ubistvom.

“Nakon svih dokaza, predlažemo da se Stojan Petrović oslobodi optužbi”, zaključio je Marjanović.

Stojan Petrović je optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda, protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike.

Vijeće je konstatovalo da je okončan dokazni postupak te za 20. decembar najavilo izricanje presude.

Selma Boračić Mršo