Suđenje

Obradović i ostali: Čuo da je Tupajić rekao da treba pobiti ljude iz Novoseoca

16. Novembra 2023.17:41
Na suđenju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je čuo da je Milan Tupajić na jednom sastanku rekao da treba pobiti ljude iz Novoseoca.
Dragomir Obradović (lijevo). Foto: BIRN BiH

Svjedok Miroslav Šuka kazao je da je od Marinka Rajaka, komandira Izviđačke čete, čiji je pripadnik bio, čuo da je u Buljukovini bio sastanak na kojem su bili Milan Tupajić iz Kriznog štaba i Radislav Krstić.

“I da je Tupajić rekao da se ovi trebaju poubijati. Krstić se kao naljutio i bacio kapu”, kazao je Šuka.

Svjedok je rekao da je ovo čuo nakon akcije u Novoseocima, kada su poslani da blokiraju selo radi razoružavanja stanovništva. Kazao je da su naredbu dobili od zamjenika komandira Izviđačke čete Miladina Gaševića.

Ispričao je da je, na lokaciji odakle se vidjelo selo, bio sa kolegom iz čete Radomirom Jokovićem i još dvojicom, te da su tu proveli noć, a ujutro vidjeli dolazak autobusa i drugih vozila, kao i okupljanje stanovništva.

“Čuo se ženski glas, dozivao je neko ime, i poslije rafal. Poslije sam čuo da je Cvijetić Slaviša ubio ženu koja je dozivala supruga”, izjavio je Šuka.

Svjedok je naveo da je vidio prolazak raznih vozila i da je čuo od ljudi koji su bili dolje da su u njima bili Dragan Obradović, komandir policije, i Tupajić i Krstić.

Naveo je da su sišli u Novoseoce i da su žene odvezene autobusima, a da su muškarci bili u kamionu. Ispričao je da ga je Mirko Popović pozvao da “ide dobrovoljno da vozi na radnu akciju”. Svjedok je kazao da je sreo i Momčila Pajića, koji mu je rekao da ide pravo kući.

“Nemoj da bi išao ako te neko zove da ideš dobrovoljno”, prisjetio se svjedok Pajićevih riječi.

Šuka je kazao da je otišao kući i da je poslije saznao da su muškarci iz Novoseoca pobijeni. Čuo je da je Mirko Popović pričao da ih je “dole ovjeravao”. Odbrana će ovog svjedoka ispitati na narednom ročištu.

Za ubistva 44 muškarca počinjena 22. septembra 1992. optuženi su Dragomir Obradović u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica, Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete te Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

S njima je bio optužen i Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, koji je u međuvremenu preminuo. Radislav Krstić je u Haškom tribunalu osuđen na 35 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici.

Svjedok Radomir Joković kazao je da je bio pripadnik Izviđačke čete i da su poslati da obezbjeđuju Novoseoce. Naveo je da ih je rasporedio komandir Miladin Gašević i da je on bio sa Miroslavom Šukom na jednom brdu, gdje su proveli noć sa još dvojicom.

Ispričao je da su ujutro vidjeli autobuse i kamione, kao i ljude, a da je sa Šukom sišao kad su svi otišli. Joković je rekao da su se odvezli kući, a da je poslije čuo da su neki mještani odvezeni za Sarajevo, i da su muškarci pobijeni.

Munira Selimović posvjedočila je kako je vojska 22. septembra okupila mještane u Novoseocima, na livadi zvanoj Metaljka, i da su tu bili i njen suprug Muharem i sin Muhamed, koji je tada imao 18 godina.

“Pitam: ‘Sine, jesu li te to tukli?’ On odmahnu rukom. Vidim da jesu”, prisjetila se Selimović.

Kazala je da im se Momčilo Pajić obraćao, a da je potom otišao iz sela. Navela je da je u pratnji vojnika otišla do kuće po oca, koji je bio polupokretan, i dovezla ga u kolicima.

Svjedokinja je ispričala da se Pajić poslije vratio i da je rekao da žene i djeca idu u Sarajevo, a da muškarci ostaju u radnoj akciji. Prisjetila se majki koje su, kod autobusa u koje su ulazile, molile vojnike da im dovedu sinove. Jedan od vojnika, kako je kazala, prezivao se Koprivica.

Rekla je da su posmrtni ostaci njenog sina i supruga pronađeni na Ivan Polju, a da joj je otac umro 12 dana po dolasku u Sarajevo.

Suđenje se nastavlja 23. novembra.

Marija Taušan