Suđenje

Draškić i Manojlović: Presuda za zločin u Lješevu zakazana za 13. decembar

15. Novembra 2023.12:51
Izricanje presude Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za zločine počinjene 1992. na području Ilijaša, zakazana je za 13. decembar.
Savo Manojlović. Foto: BIRN BiH

Termin za objavu presude zakazan je nakon što je Odbrana Manojlovića iznijela završnu riječ i zatražila oslobađajuću presudu jer smatra da nije nesumnjivo dokazana njegova krivica.

Branilac Petko Budiša je kazao da optužnicom nisu konkretizovana djela optuženog, osim u dijelu koji se odnosi na ubistva.

“Kako je optuženi i prema kome preduzimao progon… nisu opisane radnje nezakonitog zatvaranja, progona, prisilnog preseljenja”, kazao je Budiša.

On je ukazao na izjavu jednog svjedoka datu pet dana nakon ubistva u Lješevu 5. juna 1992., koji je naveo da je Manojlović otišao s lica mjesta prije ubistava.

“Nema dokaza da je Savo uopšte bio prisutan kad je pucano”, istakao je Budiša.

Podsjetio je na izjavu drugog svjedoka da ga je Manojlović izveo iz kuće s još jednim vojnikom, ali je naveo da optuženog tada nije poznavao. Prema braniocu, nije jasno kako taj svjedok onda zna da je to bio Manojlović.

Odbrana smatra da, s obzirom na različite iskaze, nije moguće utvrditi koje je lice – koje svjedoci imenuju kao Savo Manojlović – bilo u Lješevu tog dana i da li je bilo, da li je nosilo uniformu, kao ni na kojem se mjestu nalazilo.

Budiša je rekao da je Odbrana dokazala da se veći broj lica na tom području prezivao Manojlović, a više njih se zvalo i Savo.

Dodao je da su svjedoci potvrdili da optuženi u to vrijeme nije pripadao Interventnom vodu Marinka Vidovića, kao što se navodi u optužnici, odnosno da je vojno angažovan tek u avgustu. Budiša je napomenuo da su uloženi spiskovi različitih jedinica.

“Ni na jednom od četiri spiska nema Save Manojlovića”, kazao je branilac.

On je u svoje i ime svog branjenika izrazio saučešće oštećenima. Dodao je da razumije zainteresovanost javnosti i emocije oštećenih, ali da presuda mora biti zasnovana na činjenicama.

“Nepravda bi bila osuditi mog branjenika”, kazao je Budiša.

Optuženi Manojlović kazao je da odgovorno tvrdi da nije počinio zločin za koji ga tereti optužnica.

Draškić i Manojlović su optuženi za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike.

Marija Taušan