Suđenje

Đuričić i Spasojević: Uloženi materijalni dokazi

14. Novembra 2023.10:46
U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru “Uzamnica“ u Višegradu, Odbrana Vukadina Spasojevića uložila je materijalne dokaze, a Tužilaštvo je napravilo manje izmjene optužnice.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Odbrana Spasojevića u dokaze je uložila nekoliko ranijih iskaza zaštićene svjedokinje, kao i dokumentaciju o imovinskom i zdravstvenom stanju optuženog. Tužiteljica Enisa Adrović prigovorila je na zakonitost iskaza koji je svjedokinja dala obavještajnoj agenciji poslije rata.

Bilo je planirano da u nastavku suđenja Tužilaštvo iznese završnu riječ, ali je to prolongirano nakon što je tužiteljica navela manje izmjene optužnice.

Adrović je kazala da u više tačaka iza riječi “u namjeri“ dodaje “koju je ostvario“, ali joj je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić rekao da te izmjene treba dostaviti u pismenoj formi.

Spasojević je s Milomirom Đuričićem optužen za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika “Uzamnice“, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar.

Marija Taušan