Suđenje

Dudaković i ostali: Ubijeni i nestali članovi porodica

13. Novembra 2023.16:54
U nastavku suđenja za zločine počinjene u više krajiških općina, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o članovima svojih porodica koji su u septembru 1995. ostali na području Bosanskog Petrovca, a kasnije ekshumirani.
Atif Dudaković. Foto BIRN BiH

Ilija Stupar ispričao je u Državnom sudu da je do aprila 1992. godine živio u Bihaću s porodicom, nakon čega odlazi u Bosanski Petrovac, u rodno selo Suvaju, gdje mu je živjela majka Perka.

Sredinom septembra 1995. godine, kako je kazao svjedok, otišao je na liniju na Savu, dok je majka ostala sama u kući. Kasnije je od komšija saznao da je selo napadnuto.

“Rekli su da su svi, koji su ostali, pobijeni, da moja majka nije željela ići jer je vjerovala da joj komšije neće ništa“, rekao je svjedok, te dodao da je policiji prijavio nestanak majke.

Nakon rata, njegov brat našao je iznad porodične kuće u Suvaji gornji dio lobanje, te je DNK-a analizom potvrđeno da se radi o majčinim posmrtnim ostacima.

“Do danas više ništa, nismo ni našli tijelo, ni saznali šta se desilo“, rekao je svjedok.

Na upite Odbrana, negirao je da zna na koji način je stradala njegova majka, niti ko je za to odgovoran.

Dragan Bosančić ispričao je da su ga vojnici 505. bužimske brigade zarobili u oktobru 1995. godine, te je bio zatvoren u kasarni u Bihaću do januara 1996. On je svjedočio o stradanju suprugine bake Jelke Soloman, koja je živjela u Bosanskom Petrovcu.

“Njen sin Branko pokrenuo je akciju traženja, te su nas nazvali iz Centra za razmjenu da dođem i rekli da su ekshumirali tijelo, pa da ga identifikujem“, rekao je svjedok, dodajući da je preuzeo posmrtne ostatke bake Jelke i sahranio ih pored njenog sina Branka koji je u međuvremenu preminio.

“Tamo su mi rekli nakon obdukcije da je imala tri prostrijelne rane na tijelu, ali ja više od toga ne znam, ni kako, ni ko je kriv“, rekao je svjedok.

Branilac Mirsad Crnovršanin je naveo da u sudsko-medicinskom nalazu, koji je sačinio Željko Karan, nema navoda o ranama.

“U tom nalazu stoji da na tijelu Jelke nisu uočene povrede“, ustvrdio je branilac, na šta je svjedok rekao da mu to nisu kazali.

Svjedok je naveo da je čuo od komšija kako je u selo upala Armija RBiH, ali nije bio tu i ne može tvrditi.

“Mogao je biti bilo ko, ja to ne znam“, rekao je.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije RBiH – Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Selma Boračić Mršo