Suđenje

Dudaković i ostali: Otac pronađen pored puta na području Ključa

30. Oktobra 2023.17:28
Na suđenju za zločine počinjene u više krajiških općina, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznijeli su saznanja o članovima svojih porodica koji su u septembru 1995. ostali na području Ključa, a kasnije ekshumirani.


Atif Dudaković s braniocem Asimom Crnalićem. Foto: BIRN BiH

Predrag Zubanović je kazao da je u septembru 1995. bio vojno angažovan na Kupresu, a da su njegovi roditelji živjeli u selu Zavolje na području Ključa. Njegov otac Momčilo, kako je naveo, nije bio vojnik, već je radio kao čuvar u fabrici.

Svjedok je ispričao kako je od majke i drugih čuo da je narod u septembru napustio Ključ, a da je njegov otac ostao.

“Mislio je da mu neće niko ništa jer nije bio vojno angažovan”, rekao je Zubanović.

Kazao je da mu je kum Ilija Jokić pričao da su kod njega u kući bili njegov otac i Petar Jandrić kada se u selu pojavila vojska i da je on pobjegao te čuo pucnjeve dok je trčao prema šumi.

Svjedok je rekao da je to područje prelazilo “iz ruke u ruku” i da su mu komšije, koje su bile u 17. brigadi, pričale da su njegovog oca i Jandrića pronašli mrtve pored puta, te da su ih zakopali. Dodao je da je poslije nekoliko godina njegov otac ekshumiran i identifikovan.

Na pitanja Asima Crnalića, branioca Atifa Dudakovića, svjedok je rekao da ne zna okolnosti stradanja oca osim onoga što je čuo. Kazao je da nije čuo da je na toj lokaciji poginulo više pripadnika Ključke brigade.

Svjedok je rekao da je čuo da je Hrvatska vojska granatirala prema Mrkonjić Gradu, ali da nije čuo da je granatirala i Ključ. Odgovarajući na upit Mirne Avdibegović, advokatice Ibrahima Nadarevića, kazao je da nije čuo da je Hrvatska vojska tih dana bila na području Ključa, a da je Peti korpus bio 150 kilometara od sela Zavolje. Zubanović je rekao da nije imao saznanja da je 12. septembra bilo naređeno iseljavanje civila iz Ključa.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije BiH – Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Svjedok Slobodan Jurišić kazao je da je u kući pored njegove u Ključu živio njegov otac Tomo, koji je tada imao 89 godina. Naveo je da je za svoje godine bio vitalan i pokretan. Svjedok je rekao da je radio u socijalnoj zaštiti, a da su polovinom septembra svi vojno angažovani.

Kazao je da se 14. septembra vratio u Ključ i da je stanovništvo napuštalo to područje, a da je on otišao sutradan, dok njegov otac to nije želio.

“Govorio je da se ništa nije ogriješio, da je preživio i onaj rat”, rekao je Jurišić.

Dodao je da su kasnije pronađeni posmrtni ostaci njegovog oca, kao i još nekih civila koji su bili ostali.

Na pitanja Odbrana, Jurišić je negirao da je u istrazi izjavio da je narod bio spakovan i da se čekalo kada će biti rečeno da se ide.

Suđenje se nastavlja 13. novembra.

Marija Taušan