Suđenje

Milunić i ostali: Zakazana presuda za zločin u Zecovima nakon više od osam godina suđenja

27. Oktobra 2023.16:06
Izricanje presude jedanaestorici optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi, nakon osam i po godina suđenja, zakazano je za kraj decembra.


Rajko Gnjatović. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude zakazano je nakon što su Odbrane posljednje dvojice optuženih – Uroša Grujčića i Rajka Gnjatovića – iznijele završnu riječ, kojom su zatražile oslobađajuću presudu.

Odbrana Grujčića navela je da nije dokazana tačka optužnice koja ga tereti kao saizvršioca u seksualnom zlostavljanju u Zecovima, kao i nečovječnom postupanju. Branilac Slobodan Cvijetić je istakao da se optužba protiv Grujčića zasniva samo na svjedočenju Fehime Bačić, koje smatra nevjerodostojnim.

“Jedina svjedokinja u istrazi opisuje grupu, nabrajajući sve svoje srpske susjede kojih se sjetila. Kada je na suđenju svjedočila, mijenja imena…”, podsjetio je Cvijetić navodeći još neke razlike u iskazima svjedokinje Bačić.

Dodao je da Tužilaštvo nije pozvalo nijednu od drugih žena iz te kuće, koje nije saslušalo ni u istrazi, te da drugi svjedoci nisu naveli da su na tom mjestu vidjeli Grujčića.

Cvijetić je kazao da Grujčiću niko nije pripisao nijednu krivičnu radnju niti ga je spomenuo na mjestu gdje su djela počinjena.

“Pomenut je onoliko puta koliko ga je predsjednik Vijeća pomenuo na otvaranju pretresa”, rekao je branilac.

Odbrane Grujčića i Gnjatovića pridružile su se stavovima drugih branilaca da u ovom postupku nije dokazano učešće optuženih u udruženom zločinačkom poduhvatu i širokom i sistematskom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo.

Gnjatovićev branilac Siniša Dakić ocijenio je da nije dokazano da je njegov branjenik usmrtio pet lica na lokalitetu Begove rijeke.

“Tog dana uopšte nije bio u Zecovima ni učestvovao u bilo kakvoj akciji”, kazao je branilac.

On je ukazao na dokaze da Gnjatović nije bio pripadnik Rasavačke čete, već Pete kozarske brigade, i da je 23. jula bio u Jarugama. Dakić se osvrnuo na svjedočenje Vahida Brdara, nazivajući njegov iskaz neuvjerljivim i nevjerodostojnim.

Branilac je rekao da je ovaj svjedok u jednom iskazu iz istrage spominjao izvjesnog Aćima, a u drugom kazao da nikoga nije prepoznao, te da u sudnici nije mogao prepoznati Gnjatovića. Napomenuo je da su članovi Vijeća tražili od ovog svjedoka razjašnjenja, ali da ih on nije mogao dati.

Dakić je podsjetio na iskaze druga dva svjedoka o ovom događaju, navodeći razlike u odnosu na Brdarovo svjedočenje.

“Tužilaštvo nije stvorilo ni indiciju, ni osnovanu sumnju… nije dokazalo nijednu činjenicu kojom tereti Rajka Gnjatovića. Stoga smatram da je jedina moguća odluka da ga oslobodite”, rekao je branilac.

Grujčić i Gnjatović optuženi su s Dušanom Milunićem, Radovanom Četićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem i Radetom Grujčićem za učešće u ubistvima, mučenjima, seksualnom zlostavljanju i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić zakazao je izricanje presude za 22. decembar, navodeći da se radi o pravno složenom postupku, sa velikim brojem optuženih, koji je dugo trajao. Napomenuo je da je na dužinu suđenja uticala i pandemija virusa korona, kao i zdravstveno stanje pojedinih optuženih.

Suđenje je počelo u aprilu 2015. godine.

Marija Taušan