Suđenje

Grujić: Čula da je silovao svjedokinju u Liplju

20. Oktobra 2023.14:48
Na suđenju za zločine počinjene u Liplju kod Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je čula da je optuženi Rade Grujić silovao svjedokinju A-3.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja – koja je svjedočila javno ali čije ime ne smije biti objavljeno – kazala je da se nakadno prisjetila Grujića i kako je udario kundakom dok su bili zatočeni u Liplju, gdje je i živjela. Ispričala je da je vojska došla 25. maja 1992. i pokupila mještane bošnjačke nacionalnosti. Navela je da je pravila gurabije kada je njena kuća opkoljena.

“‘Napolje!’ Ja sa bila bosa, moje ruke su još bile od tijesta”, prisjetila se svjedokinja, koja je tada imala 16 godina.

Rekla je da su ih kamionima povezli, ali da su se na kraju vratili u Liplje i da je oko 400 mještana zatvoreno u “Đuzinu kuću”. Prema njenim riječima, tu su bili vojnici u šarenim uniformama, a neki su govorili da su iz Srbije i da pripadaju “Bijelim orlovima”, dok su neki bili njihove komšije iz srpskih sela. Od imena i nadimaka navela je braću Dragić, Žareta, Bebu, Brzog, Crnog i Belog.

Kazala je da su počeli prozivati žene i da je među prvim odvedena A-3, koja joj je bila drugarica. Trećeg dana, kako je navela, odveli su i nju u susjednu kuću, gdje je zatekla A-3 i još neke, te su tu pravile hljeb. Rekla je da je u kuću ušao Rade Grujić.

“Gospodin je ušao u kuću… ‘Šta rade ove balijske kurvetine? Vi ih gotivite, a oni naše sve pobiše’”, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da su istjerane i da je Grujić nju udario kundakom iza vrata. Kazala je da to nije ranije spominjala, a da se nedavno sjetila.

“Bole me leđa godinama… To sam bila potisnula”, rekla je svjedokinja.

Izjavila je da je viđala A-3 kad god bi je pozvali u kuću i da je poslije čula da je Grujić silovao. Prema njenim riječima, skoro sve žene koje su bile zatočene u Liplju silovane su. Ispričala je da je jedne prilike vidjela golu ženu za kojom je išao muškarac takođe go.

“To je bio moj prvi susret s golim muškarcem”, navela je svjedokinja.

Kazala je da je šesti dan pobjegla odatle, a da su ostali mještani oslobođeni u akciji koja je izvedena poslije nekoliko dana. Kako je rekla, njena majka je bila tučena zbog toga što je ona pobjegla. Navela je i da su u Liplju drugi ljudi izvođeni, a neki i ubijani.

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana je svjedokinju pitala zbog čega u ranija tri iskaza nije spominjala Grujića, na šta je ona rekla da se nije sjetila. Kazala je da je razmišljala kada je čula da je Grujić uhapšen i da se tako prisjetila.

Branilac Petko Pavlović citirao je da je u ranijem iskazu navela da su u kuću došli Dragiša, Sale i Beli te da im je Beli rekao: “Marš napolje, majku vam muslimansku, dok naši ginu…” Na pitanje da li je to kazao Rade ili Beli, svjedokinja je kazala: “Vi mislite da je nas jedan vojnik zlostavljao.”

Branilac je svjedokinju podsjetio da je ranije rekla da je Beli udario u potiljak, a da danas kaže da je to uradio Rade.

“Vaš je dolazio tokom dana. Najvjerovatnije da me je i taj udario”, kazala je ona.

Branioca je interesovalo kako je svjedokinja čula da je optuženi silovao A-3.

“Nismo mi glupe. Žene koje su tu bile vidjele su da ih odvode u sobu i poslije vide u kakvom je stanju”, rekla je svjedokinja i dodala da je A-3 kazala nekoj ženi te da su poslije pričale o tome.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk, svjedokinja je rekla da događaj sa Grujićem nije isti kao onaj sa Dragišom, Sašom i Belim.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Marija Taušan