Suđenje

Markočević i Đukić: Tužilaštvo smatra da je dokazana uloga i odgovornost optuženih za zločine u Tesliću

16. Oktobra 2023.14:44
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zaključilo u završnoj riječi da je dokazana uloga i odgovornost Predraga Markočevića i Marinka Đukića, koji se terete za zločine na području Teslića, te zamolilo Sudsko vijeće da se, prije donošenja odluke, prisjete oštećenih i stradalih.

Marinko Đukić (desno) s braniocem Brankom Ristićem. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Enisa Adrović je tokom iznošenja završne riječi kazala da suđenje traje pet godina, tokom kojih su prisutni slušali teške i potresne priče o ljudima koji su u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i zgradi magacina Teritorijalne odbrane (TO) dehumanizirani i premlaćivanja, te kada ih je po 40 bilo na nekoliko metara kvadratnih.

Ona je navela da su Markočević i Đukić nastojali dokazati da nisu bili komandir SJB-a i šef krim-službe, a što su potvrdili oštećeni i svjedoci, koji su kazali da su se naredbe dobijale isključivo od načelnika i komandira. Prema njenim riječima, u Tesliću nije bilo rata, nego se desio ratni zločin, a iste stvari su se dešavale i u mnogobrojnim bosanskohercegovačkim gradovima.

Tužilaštvo je kazalo da je poenta Odbrane bila kako se ništa nije čulo, vidjelo, niti znalo, te kako se iz svjedočenja vidjelo da su Josipa Petrovića lišili slobode i premlatili, što je vidio Besim Kokić, kojeg su također tukli. Adrović je podsjetila i na slučaj Zlatana Đimića, koji je bio dijete, imao otvorene rane, te bio žrtva etničkog čišćenja. Ona je rekla kako se tokom svjedočenja moglo čuti i o uslovima u magacinu TO-a i  SJB-a.

Kako je obrazložila, prema tadašnjem posljednjem popisu, u Tesliću je bilo 21 posto Bošnjaka, 16 posto Hrvata, dok je 1997. godine taj postotak opao na oko dva, odnosno manje od jedan posto – iz čega je jasno vidljiv cilj.

“Tih 10 do 15 ‘Mića’ su došli kao sredstvo najodvratnijih zadataka. Dovođenje ‘Mića’ je bilo organizovano i pripremljeno“, kazala je Adrović, te se osvrnula na svjedočenje Dušana Markovića, koji je izjavio da mu je Dušan Kuzmanović rekao da će doći “neka specijalna jedinica” – što bi značilo da je on znao za dolazak i bio domaćin “Mićama”.

Adrović je rekla da je policijski sat u Tesliću uveden i prije “Mića” – što bi značilo da su se vršile pripreme. Podsjetila je i na niz materijalnih dokaza te zamolila Sudsko vijeće da se prije donošenja odluke prisjete oštećenih u stradalih.

Markočević i Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Markočević je bio komandir SJB-a u Tesliću, a Đukić šef krim-službe. S njima se sudilo i Kuzmanoviću, nekadašnjem načelniku SJB-a, ali je on nedavno pobjegao.

Naredno ročište je 30. oktobra, kada je planirano iznošenje završnih riječi Odbrana.

Aida Trepanić