Suđenje

Unčanin i ostali: Dokazi o ubistvima u Velagićima

12. Oktobra 2023.15:30
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza u vezi sa ubistvima počinjenim u selu Velagići kod Ključa 1. juna 1992. godine.
Boško Unčanin. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ahmed Mešić ukazao je na više borbenih izvještaja Drugog korpusa Vojske Republike Srpske, kao i Drugog inžinjerijskog puka, kao važne jer se odnose na događaje od 1. juna.

“U izvještaju od 2. juna govori se o gubicima u Velagićima, navodnom bjekstvu i otvaranju vatre”, rekao je Mešić.

Naveo je da se govori i o razoružavanju voda Vojne policije, koja se nije htjela povući sa punkta.

U spis je uložena dokumentacija sa uviđaja na licu mjesta, kao i sa ekshumacije žrtava na Laništu iz 1996. te zapisnici sa obdukcije i niz izvoda iz matične knjige umrlih.

Uvršteni su i dokumenti o vojnom statusu optuženih, kao i drugih lica koja su bila obuhvaćena istragom. Dio dokaza, kako je naveo Mešić, tiče se širokog i sistematskog napada na području Ključa.

Na ročištu su uloženi dokazi koje su neke od Odbrana prethodno označile kao nesporne, a na pojedine dokumente bilo je prigovora relevantnosti.

Za učešće u ubistvima 78 civila počinjenim 1. juna 1992. u Velagićima, optuženi su Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot, bivši pripadnici Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka.

Za nastavak suđenja 2. novembra planirano je ulaganje spornih dokaza.

Marija Taušan